REKLAMA

Powidła śliwkowe z piekarnika

wyświetlono: 130 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Takie powidła z piekarnika to najlepszy sposób na ich przygotowanie bez obaw że się przypalą i bez wielogodzinnego stania przy kuchence i mieszania. Do smaku dodałam cynamon wyszły genialne. Moje śliwki były bardzo słodziutkie więc dałam mniej cukru.

opublikowany: 19.08.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 kg śliwek węgierek
    70 dag cukru brązowego lub biały
    łyżeczka cynamonu mielonego
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy a następnie pozbywamy się pestek, przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blachy od piekarnika, zasypujemy cukrem, posypujemy cynamonem, delikatnie mieszamy.
  • 2. Śliwki na blaszce oczywiście nie nakrywamy niczym, wstawiamy do nagrzanego piekarnika góra - dół do 180 stopni, tak przygotowane śliwki zostawiamy w piekarniku i pieczemy 4 godziny od czasu do czasu śliwki należy delikatnie przemieszać łyżką drewnianą aby równomiernie się piekły.
  • 3. Po danym czasie sprawdzamy powidło gdy jest gęstej konsystencji przekładamy do czystych suchych słoiczków, szczelnie zakręcamy. W razie gdyby wydawało się że jeszcze nie ma odpowiedniej gęstości przytrzymać 30 minut w 180 stopniach.
  • 4. Słoiki z powidłem przenosimy na gruby koc i ponownie owijamy w gruby koc, zostawiamy do wystygnięcia.

Porady

Tak przygotowane pod kocem będą takie jakby były z pasteryzacji w wodzie i się nie popsują. Polecam takie powidła z piekarnika niż smażone na patelni ponieważ nie potrzeba mieszać i co najważniejsze nie przypalają się i nie brudzą naczynia.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Świeca Urszula Świeca Urszula

Powidła śliwkowe

Doskonałe do pieczywa, ciast.

kategoria: Przetwory powidła powidła śliwkowe opublikowany: 06.08.2018 | wyświetlono: 1331 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: ewaeu ewaeu

Powidła śliwkowe

Domowe powidła śliwkowe muszą koniecznie znaleźć się na półce w spiżarni.

kategoria: Desery Przetwory powidła powidła śliwkowe opublikowany: 13.09.2015 | wyświetlono: 1969 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 6

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE