Powidła śliwkowe

0 (0 ocen)

  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjne powidła śliwkowe to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni. Świetnie sprawdzą się do posmarowania chrupiących, śniadaniowych bułeczek i rogalików, wypełnią naleśniki oraz przełamią słodki smak naszego domowego ciasta.

  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5kg śliwek węgierek (najlepiej mocno dojrzałych)
    800g cukru
    3 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Powidła

Powidła śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Powidła śliwkowe 1. Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać pół szklani wody i smażyć na małym ogniu około 5-6 godzin, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły.
  • 2. Przed końcem smażenia dodać cynamon, (jeżeli nie lubicie to pominąć) dokładnie wymieszać i sprawdzić czy powidła mają odpowiednią konsystencję. Masa śliwkowa musi być na tyle gęsta, żeby spadała płatami z łyżki, co oznacza, że powidła są gotowe.
  • 3. Następnie trzeba sprawdzić czy słodkość powideł jest odpowiednia. Jeśli nie to należy dodać cukier i dalej smażyć aż ponownie zgęstnieje. W przypadku gdy powidła są wystarczająco słodkie cukru nie dodajemy.
  • 4. Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut od zagotowania.
  • 5. Z porcji wychodzi około 10-12 słoików od dżemu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować