Tradycyjne powidła śliwkowe to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni. Świetnie sprawdzą się do posmarowania chrupiących, śniadaniowych bułeczek i rogalików, wypełnią naleśniki oraz przełamią słodki smak naszego domowego ciasta.
Powidła śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać pół szklani wody i smażyć na małym ogniu około 5-6 godzin, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły.
2.Przed końcem smażenia dodać cynamon, (jeżeli nie lubicie to pominąć) dokładnie wymieszać i sprawdzić czy powidła mają odpowiednią konsystencję. Masa śliwkowa musi być na tyle gęsta, żeby spadała płatami z łyżki, co oznacza, że powidła są gotowe.
3.Następnie trzeba sprawdzić czy słodkość powideł jest odpowiednia. Jeśli nie to należy dodać cukier i dalej smażyć aż ponownie zgęstnieje. W przypadku gdy powidła są wystarczająco słodkie cukru nie dodajemy.
4.Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut od zagotowania.
Komentarze