Kruchy piernik bez jajek

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny kruchy piernik z dżemem w wersji bez jajek.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki
    10 g proszku do pieczenia
    1 łyżka cynamonu
    200 g masła
    Pół szklanki oleju
    150 g cukru
    3 łyżki miodu
    Skórka z 1 cytryny
    1 kieliszek mleka
    1 przyprawa do piernika
    Dżem że śliwek
    1 gorzka czekolada
    Migdały do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Dżem ze śliwek

Kruchy piernik bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić z mlekiem miodem i cukrem i odstawić na 15 minut do przestygnięcia.
  • 2. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem.
  • 3. Suche składniki połączyć z przestudzonym masłem, 1/2 szklanki oleju i skórką z cytryny.
    Zagnieść jednolite ciasto.
  • 4. Piec około 40 minut w temp. 175° C termoobieg i dolne grzanie.
  • 5. Wystudzony piernik przełożyć dżemem ze śliwek i udekorować migdałami.

    Smacznego!

Porady

Pół szklanki oleju można zastąpić 4 jajami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować