Potrawka szczawiowa

0 (0 ocen)

Duszony szczaw tworzy coś w rodzaju delikatnego musu. Roślina sama w sobie jest dość kwaśna i charakterystyczna. Dodałam więc nieco składników, które złagodziły smak szczawiu i naprowadziły go w kierunku orientalnym.

Składniki:

  • 170 – 180 g oczyszczonego szczawiu
    500 g białej cebuli
    2 większe marchewki (łącznie 250 g)
    2 – 3 łyżki oliwy
    1 łyżka masła
    ok. 1/3 szklanki wody
    3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    2 – 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
    1 kopiasta łyżeczka curry
    ½ łyżeczki cynamonu mielonego
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawka szczawiowa 1. W garnku rozpuścić masło z dodatkiem oliwy. Dodać obraną i posiekaną cebulę, obraną i pokrojoną w małą kostkę marchewkę, wsypać curry, cynamon i gałkę muszkatołową. Całość dusić 5 min, mieszając. składniki zalać wodą i dusić 10 min. Następnie dołożyć posiekany szczaw – wymieszać. Całość podgrzewać jeszcze 5 – 7 min.
  • Potrawka szczawiowa 2. Po tym czasie duszonkę oprószyć mąką i wymieszać.
  • Potrawka szczawiowa 3. Dołożyć jogurt – ponownie wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Na końcu potrawę doprawić do smaku. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu lub np. z ciemnym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować