Duszony szczaw tworzy coś w rodzaju delikatnego musu. Roślina sama w sobie jest dość kwaśna i charakterystyczna. Dodałam więc nieco składników, które złagodziły smak szczawiu i naprowadziły go w kierunku orientalnym.
Składniki:
170 – 180 g oczyszczonego szczawiu
500 g białej cebuli
2 większe marchewki (łącznie 250 g)
2 – 3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
ok. 1/3 szklanki wody
3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
2 – 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 kopiasta łyżeczka curry
½ łyżeczki cynamonu mielonego
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Potrawka szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło z dodatkiem oliwy. Dodać obraną i posiekaną cebulę, obraną i pokrojoną w małą kostkę marchewkę, wsypać curry, cynamon i gałkę muszkatołową. Całość dusić 5 min, mieszając. składniki zalać wodą i dusić 10 min. Następnie dołożyć posiekany szczaw – wymieszać. Całość podgrzewać jeszcze 5 – 7 min.
2.Po tym czasie duszonkę oprószyć mąką i wymieszać.
3.Dołożyć jogurt – ponownie wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Na końcu potrawę doprawić do smaku. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu lub np. z ciemnym pieczywem.
Komentarze