U mnie w domu pęczak jadamy nie tylko od święta. Kasza świetnie komponuje się z warzywami i przyprawami korzennymi, a suszona śliwka i pieczarki dodatkowo podkręcają smak potrawy.
Składniki:
250 g suchego pęczaku pszennego – kutii
3 średnie marchewki (łącznie 300 g)
3 małe pietruszki (łącznie 150 g)
kawałek selera wielkości cytryny (50 g)
250 g oczyszczonych pieczarek (5 większych sztuk)
1 średnia biała cebula (100 g)
4 ząbki czosnku
100 g suszonych śliwek bez pestek
5 łyżek oliwy
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka tymianku suszonego
½ łyżeczki oregano suszonego
½ łyżeczki curry
½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
½ łyżeczki cynamonu mielonego
¼ łyżeczki kurkumy
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Potrawka z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pęczak ugotować wg instrukcji na opakowaniu, następnie osączyć na sicie.
Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Obrane marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Pieczarki pokroić w cząstki, śliwki na połówki.
W garnku rozgrzać oliwę, wsypać tymianek, oregano, curry, gałkę muszkatołową, cynamon oraz kurkumę. Dołożyć cebulę i czosnek. Składniki smażyć 5 min, mieszając. Następnie dodać pieczarki i śliwki i jeszcze chwilę podgrzewać.
2.Do zawartości garnka dołożyć marchewkę, pietruszkę i seler, wlać sok z cytryny i ½ szklanki bulionu. Dusić 15 min, w międzyczasie dolewając porcjami resztę bulionu. Do składników dodać koncentrat, wymieszać i dusić 5 min.
3.Dołożyć pęczak, wymieszać i ponownie dusić 5 min, często mieszając. Gotową potrawę doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem.
Komentarze