Potrawka warzywna z pieczarkami i pieczonymi kopcami jaglano – serowymi

  • wyświetlono: 59 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Potrawka – smak orientu – z warzyw i pieczarek, podana z pieczonymi kluskami wykonanymi z płatków jaglanych i żółtego sera. Pożywna i efektowna potrawa, która cieszy oko i podniebienie.

P10
  • 6 porcje
  • 75min
  • Łatwy

Składniki

Potrawka:
240 g oczyszczonej czerwonej papryki
240 g selera naciowego
150 g cukinii
1 duża biała cebula (140 g)
120 g obranej marchewki
3 ząbki czosnku
190 g oczyszczonych pieczarek
3 łyżki oliwy lub oleju
1 i ½ szklanki wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonej natki kolendry
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonego imbiru
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku

Kluski – kopce:
6 - 7 łyżek płatków jaglanych
140 g żółtego sera
4 jajka
sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Potrawka warzywna z pieczarkami i pieczonymi kopcami jaglano – serowymi

  • Potrawka warzywna z pieczarkami i pieczonymi kopcami jaglano – serowymi1. Płatki wsypać do miski, dodać drobno pokrojony (ew. starty) ser, wbić jajka, wsypać szczyptę soli do smaku – całość wymieszać i odłożyć na 20 min.
    Z masy uformować w formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia 24 kopczyki. Piec 15 – 20 min w temp. 200⁰C.
  • Potrawka warzywna z pieczarkami i pieczonymi kopcami jaglano – serowymi2. Przygotować potrawkę – w szerokim rondlu rozgrzać oliwę/olej. Dodać obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, a także drobno pokrojone pozostałe warzywa (paprykę, seler naciowy, cukinię, marchewkę) i grzyby. Wsypać suszone zioła i przyprawy – curry, paprykę słodką i ostrą, kurkumę, gałkę muszkatołową, imbir. Składniki smażyć 5 min, mieszając. Następnie dołożyć koncentrat i wlać wodę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotować 25 – 30 min, co jakiś czas mieszając. Gotową potrawkę doprawić przyprawami do smaku i wymieszać z upieczonymi kluskami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiprzystawkatymianekJajkaimbirciastkaczosnekkurkumażółty serCukiniamarchewkakoncentrat pomidorowypotrawkaoliwakluskiseler naciowygulaszcurrykolacjaobiadzdrowana ciepłoczerwona paprykagałka muszkatołowataniakolorowaserowepieczonepapryka słodkapapryka ostrawegetariańskana ostroprostaz piekarnikawarzywnapłatki jaglaneorientalnaz grzybamibiała cebulajaglanepikantnaduszonkapożywnakorzennaaromatycznarumianeprzepis_miesiąca1000ziołowanatka kolendrykopczyki

Komentarze

Podobne przepisy

Potrawka z pieczonego kurczaka

Dodane przez: Martyna1991

Potrawka z pieczonego kurczaka

Często zostają nam resztki upieczonego...

Potrawka drobiowa z marchewką, pieczarkami i makaronem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Potrawka drobiowa z marchewką i pieczarkami

Smaczna propozycja na obiad lub...

Paprykowa potrawka z kiełbasą i pieczarkami

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Paprykowa potrawka z kiełbasą i pieczarkami

Rozgrzewająca potrawka z kolorową...

POTRAWKA Z ŁOPATKI I PIECZAREK Z WINEM

Dodane przez: Agata 1974

POTRAWKA Z ŁOPATKI I PIECZAREK Z WINEM

Szybki obiadek ! Pyszna i aromatyczna...

Pierożki bezglutenowe z wsadem jaglano - serowym

Dodane przez: Futka

Pierożki bezglutenowe z wsadem jaglano -...

Propozycja na bezglutenowe pierożki...

Potrawka drobiowo-warzywna z ryżem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Potrawka drobiowo-warzywna z ryżem

Smaczne, syte, jednogarnkowe danie....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE