Potrawka warzywna z pieczarkami i pieczonymi kopcami jaglano – serowymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Potrawka – smak orientu – z warzyw i pieczarek, podana z pieczonymi kluskami wykonanymi z płatków jaglanych i żółtego sera. Pożywna i efektowna potrawa, która cieszy oko i podniebienie.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Potrawka:
    240 g oczyszczonej czerwonej papryki
    240 g selera naciowego
    150 g cukinii
    1 duża biała cebula (140 g)
    120 g obranej marchewki
    3 ząbki czosnku
    190 g oczyszczonych pieczarek
    3 łyżki oliwy lub oleju
    1 i ½ szklanki wody
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka suszonej natki kolendry
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Kluski – kopce:
    6 - 7 łyżek płatków jaglanych
    140 g żółtego sera
    4 jajka
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka warzywna z pieczarkami i pieczonymi kopcami jaglano – serowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawka warzywna z pieczarkami i pieczonymi kopcami jaglano – serowymi 1. Płatki wsypać do miski, dodać drobno pokrojony (ew. starty) ser, wbić jajka, wsypać szczyptę soli do smaku – całość wymieszać i odłożyć na 20 min.
    Z masy uformować w formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia 24 kopczyki. Piec 15 – 20 min w temp. 200⁰C.
  • Potrawka warzywna z pieczarkami i pieczonymi kopcami jaglano – serowymi 2. Przygotować potrawkę – w szerokim rondlu rozgrzać oliwę/olej. Dodać obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, a także drobno pokrojone pozostałe warzywa (paprykę, seler naciowy, cukinię, marchewkę) i grzyby. Wsypać suszone zioła i przyprawy – curry, paprykę słodką i ostrą, kurkumę, gałkę muszkatołową, imbir. Składniki smażyć 5 min, mieszając. Następnie dołożyć koncentrat i wlać wodę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotować 25 – 30 min, co jakiś czas mieszając. Gotową potrawkę doprawić przyprawami do smaku i wymieszać z upieczonymi kluskami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować