Potrawka – smak orientu – z warzyw i pieczarek, podana z pieczonymi kluskami wykonanymi z płatków jaglanych i żółtego sera. Pożywna i efektowna potrawa, która cieszy oko i podniebienie.
1 godz. 15 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Potrawka:
240 g oczyszczonej czerwonej papryki
240 g selera naciowego
150 g cukinii
1 duża biała cebula (140 g)
120 g obranej marchewki
3 ząbki czosnku
190 g oczyszczonych pieczarek
3 łyżki oliwy lub oleju
1 i ½ szklanki wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonej natki kolendry
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonego imbiru
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Kluski – kopce:
6 - 7 łyżek płatków jaglanych
140 g żółtego sera
4 jajka
sól do smaku
Potrawka warzywna z pieczarkami i pieczonymi kopcami jaglano – serowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki wsypać do miski, dodać drobno pokrojony (ew. starty) ser, wbić jajka, wsypać szczyptę soli do smaku – całość wymieszać i odłożyć na 20 min.
Z masy uformować w formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia 24 kopczyki. Piec 15 – 20 min w temp. 200⁰C.
2.Przygotować potrawkę – w szerokim rondlu rozgrzać oliwę/olej. Dodać obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, a także drobno pokrojone pozostałe warzywa (paprykę, seler naciowy, cukinię, marchewkę) i grzyby. Wsypać suszone zioła i przyprawy – curry, paprykę słodką i ostrą, kurkumę, gałkę muszkatołową, imbir. Składniki smażyć 5 min, mieszając. Następnie dołożyć koncentrat i wlać wodę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotować 25 – 30 min, co jakiś czas mieszając. Gotową potrawkę doprawić przyprawami do smaku i wymieszać z upieczonymi kluskami.
Komentarze