Potrawka w wersji wege z dodatkiem fasolki szparagowej. Danie z nutą orientalnych przypraw i przyjemnym aromatem świeżych ziół, które świetnie komponuje się z ryżem czy kaszą, ale smakuje także z pieczywem i solo.
45 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
500 g oczyszczonej fasolki szparagowej
400 g pomidorów
200 g obranej marchewki
100 g obranej białej cebuli
2 łyżki posiekanego lubczyku
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 – 4 łyżki oliwy lub oleju
200 g gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
1 i ¼ szklanki wody
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżka jasnego sosu sojowego
½ łyżeczki suszonych owoców jałowca (rozgniecione)
1 łyżeczka mielonej kurkumy
½ łyżeczki mielonego cynamonu
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Warzywna potrawka z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać posiekaną cebulę, wsypać owoce jałowca, kurkumę i cynamon. Składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając. Następnie dołożyć pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę i pokrojoną w kostkę marchewkę – chwilę smażyć. Zawartość garnka zalać 1 szklanką wody, wlać sos sojowy i całość doprowadzić do wrzenia. Składniki gotować 15 min, co jakiś czas mieszając, po czym dodać pokrojone na małe cząstki pomidory i gotować jeszcze 5 min.
2.W osobnym naczyniu połączyć jogurt, pozostałą ilość wody (1/4 szklanki) i mąkę kukurydzianą – mieszankę wlać do zawartości garnka, wymieszać i gotować 3 – 5, mieszając, aż potrawa zgęstnieje.
3.Na końcu dołożyć posiekane świeże zioła oraz przyprawy do smaku, wymieszać i chwilę podgrzewać.
Komentarze