Ponadczasowa strucla z makiem w lukrze cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalewam mlekiem , mieszam , doprowadzam do zagotowania , odstawiam , po godzinie odsączam na sicie wyłożonym gazą , mielę na sitku o małych oczkach , jeden raz sam , drugi po zmieszaniu z cukrem . Do masła dodaję miód i mak , chwilę smażę , studzę . Do masy dodaję aromat , skórkę otartą z cytryny oraz posiekane bakalie , mieszam .
2.Składniki zaczynu mieszam , nakrywam , odstawiam na około 20 minut do wyrośnięcia .
3.Do mąki dodaję zaczyn , cukier , żółtka zarabiam ciasto , dodaję masło , sól , aromat , zagniatam ciasto aż zacznie odstawać od ręki . Ciasto nakrywam ściereczką , odstawiam na około na około 30 minut do wyrośnięcia - podwojenia objętości .
4.Ciasto podsypuję mąką , zagniatam , wałkuję na prostokąt , nakładam po całości masę makową - zostawiając pusty pasek na końcu po długości ciasta .
5.Ciasto zwijam w roladę , końce podwijam , wkładam do formy , smaruje mlekiem , odstawiam na około 20 minut do wyrośnięcia . Piekę około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni .
6.Składniki lukru ucieram do dość gęstej konsystencji , polewam wystudzoną struclę , posypuję makiem , pozostawiam do wystudzenia .
Porady
Strucla nie lubi pośpiechu :) Ciasto drożdżowe musi wyrosnąć - odstać swój czas w cieple :)
Komentarze