Ponadczasowa strucla z makiem w lukrze cytrynowym

5 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smakowity wypiek , doskonały na dni świąteczne i każdy inny dzień :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Masa makowa :
    250 g maku
    1/2 szklanka cukru
    1/2 litra mleka
    2 łyżki miodu - u mnie gryczany
    2 łyżki masła
    1 łyżka kandyzowanej skórki z cytryny
    150 g bakalii
    2 krople aromatu migdałowego
    otarta skórka z 1/2 cytryny
    Ciasto :
    Zaczyn :
    30 g drożdży
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1 łyżka cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    Ciasto :
    zaczyn+
    2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
    2 żółtka
    4 łyżki cukru
    50 g roztopionego masła
    3 krople cytrynowego aromatu
    1 szczypta soli
    Lukier :
    sok z 1/2 cytryny
    około 3/4 szklanki cukru pudru
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 10 cm x 42 cm
    mak
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Strucla

Ponadczasowa strucla z makiem w lukrze cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ponad czasowa strucla z makiem w lukrze cytrynowym 1. Mak zalewam mlekiem , mieszam , doprowadzam do zagotowania , odstawiam , po godzinie odsączam na sicie wyłożonym gazą , mielę na sitku o małych oczkach , jeden raz sam , drugi po zmieszaniu z cukrem . Do masła dodaję miód i mak , chwilę smażę , studzę . Do masy dodaję aromat , skórkę otartą z cytryny oraz posiekane bakalie , mieszam .
  • Ponad czasowa strucla z makiem w lukrze cytrynowym 2. Składniki zaczynu mieszam , nakrywam , odstawiam na około 20 minut do wyrośnięcia .
  • Ponad czasowa strucla z makiem w lukrze cytrynowym 3. Do mąki dodaję zaczyn , cukier , żółtka zarabiam ciasto , dodaję masło , sól , aromat , zagniatam ciasto aż zacznie odstawać od ręki . Ciasto nakrywam ściereczką , odstawiam na około na około 30 minut do wyrośnięcia - podwojenia objętości .
  • Ponad czasowa strucla z makiem w lukrze cytrynowym 4. Ciasto podsypuję mąką , zagniatam , wałkuję na prostokąt , nakładam po całości masę makową - zostawiając pusty pasek na końcu po długości ciasta .
  • Ponad czasowa strucla z makiem w lukrze cytrynowym 5. Ciasto zwijam w roladę , końce podwijam , wkładam do formy , smaruje mlekiem , odstawiam na około 20 minut do wyrośnięcia . Piekę około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni .
  • Ponad czasowa strucla z makiem w lukrze cytrynowym 6. Składniki lukru ucieram do dość gęstej konsystencji , polewam wystudzoną struclę , posypuję makiem , pozostawiam do wystudzenia .

Porady

Strucla nie lubi pośpiechu :) Ciasto drożdżowe musi wyrosnąć - odstać swój czas w cieple :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować