Świąteczna strucla z makiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Poniższy przepis jest na dwie strucle. Strucle są polane lukrem i posypane rozdrobnionymi orzechami włoskimi oraz kolorową posypką.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    mąka pszenna Typ 450 50 dag
    drożdże 5 dag
    masło 10 dag
    jajka kurze 2 szt.
    żółtka 2 szt.
    cukier 3 łyżki
    śmietana 30-36% 10 łyżek
    aromat waniliowy

    Opcjonalnie:

    orzechy włoskie do posypania (pokrojone)
    kolorowa posypka

    Masa makowa:

    suchy mielony mak 50 dag
    mleko 2 szklanki
    miód 4 łyżki
    masło 2 łyżki
    orzechy włoskie 5 dag
    rodzynki 5 dag
    aromat migdałowy
    kandyzowana skórka pomarańczy 1 łyżka
    jajko kurze 1 szt.

    Lukier:

    1 białko
    1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Strucla

Świąteczna strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świąteczna strucla z makiem. 1. Wykonanie masy makowej:

    Zagotowujemy mleko z masłem i miodem, wsypujemy zmielony suchy mak. Gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy i aromat migdałowy. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. po skończonym gotowaniu przykrywamy garnczek pokrywką i niech pod przykryciem studzi się. Do ostudzonej masy dodajemy rozbełtane jajko,mieszamy wszystko.

    Wykonanie lukru:

    Z białka ubijamy pianę. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier.

    Wykonanie ciasta:

    Masło rozpuszczamy w małym rondelku, studzimy. Drożdże rozkruszamy i mieszamy ze śmietaną i cukrem. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i dodatkowo 2 żółtka. Wlewamy ostudzone masło i dodajemy zaczyn drożdżowy, oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto do momentu kiedy ciasto będzie odchodzić od dłoni i miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Z każdej części wałkujemy prostokątny placek o grubości pół centymetra. Każdy rozwałkowany placek smarujemy białkiem i na posmarowany białkiem placek rozsmarowujemy równo masę makową robiąc po bokach placka margines 2 cm bez masy makowej. Tak przygotowane placki ciasta zwijamy w roladę zawijając końce pod spód. Każdą roladę zawijamy luźno w papier do pieczenia, końcówki podwijamy pod spód i przenosimy na blachę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte rolady pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut. Z upieczonych rolad zdejmujemy papier i odstawiamy je do całkowitego ostudzenia. Ostudzone lukrujemy i posypujemy skórką pomarańcza lub posypujemy rozdrobnionymi orzechami i kolorową posypką.

    Smacznego!!!

Porady

Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować