Strucla z makiem

5 (184 ocen)

Obowiązkowa świąteczna pozycja :)

Składniki:

  • 60 dkg mąki + 4 łyżki
    5 dkg świeżych drożdży
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki cukru + 3 łyżki
    3 żółtka
    1/3 kostki margaryny

    mak:
    50 dkg maku
    3 łyżki miodu
    3 białka
    kilka kropli aromatu (u mnie waniliowy)
    1 kajzerka namoczona w mleku
    ulubione bakalie
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Strucla Desery

Strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, dodać drożdże i 3 łyżki cukru, rozmieszać, dodać 4 łyżki mąki. Zaczyn powinien mieć konsystencją gęstej śmietany. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wlać zaczyn. Kiedy wyrośnie dodać cukier i żółtka. Wyrobić ciasto. Połączyć z margaryną (w kawałku, nie rozpuszczać). Ciasto powinno odklejać się od ręki, jeśli jest zbyt rzadkie dodać mąki, jeśli zbyt gęste - mleka.
    Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Mak zalać wodą lub mlekiem, odstawić aż spęcznieje, a następnie gotować przed pół godziny. Odcedzić i zmielić w maszynce na najdrobniejszym sitku. Do wystudzonego maku dodać miód, bakalie, aromat, namoczoną w mleku kajzerkę i piane z białek. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Ciasto podzielić na 2 części, obie rozwałkować na grubość 0,5 cm. Mak rozsmarować na cieście i zwinąć. Strucle zawinąć w pergamin i związać końce.
  • 4. Piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować