Serbska strucla z makiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Serbska strucla z makiem to rodzaj ciasta francuskiego. Warstwy drożdżowego ciasta przekładamy dużą ilością masła. Następnie całość rozwałkowujemy jak najcieniej. Kroimy na paski o wymiarach naszej foremki. Przekładamy makiem i pieczemy. Pyszne ciasto do kawki i herbaty.

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdzy
    2 łyżki cukru
    300 ml ciepłego mleka
    700 g mąki
    100 ml wody ciepłej
    150 g oleju
    0, 5 łyżeczki soli
    dodatkowo:
    mąka
    olej
    nadzienie:
    400 g mielonego maku
    2 łyżki cukru waniliowego
    100 g cukru
    200 ml gorącego mleka
    ewentualnie: kandyzowana skórka pomarańczowa i sok z cytryny
    dodatkowo:
    250 g margaryna/ masła
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Strucla

Serbska strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć do miski. Wsypać 2 łyżki cukru. Zalać cieplym mlekiem i lekko posypać mąką. Nakryć ściereczką na 10- 15 minut, aż rozczyn ruszy. Do drożdży wlać ciepłą wodę i olej. Wsypać mąkę i sól. Zagnieść ciasto, a następnie podzielić na 20 małych kulek. Każdą kulkę lekko posmarować olejem. Zostawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut.
  • 2. Nadzienie makowe: Mielony mak wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Zalać gorącym mlekiem i dobrze wymieszać. Ewentualnie dodać skórkę pomarańczową. Odstawić do ostygnięcia.
  • Serbska strucla z makiem 3. Domowe ciasto francuskie: na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować pierwsza kulkę na wielkość talerza. Na grubej tarce zetrzeć masło i posypać wiórkami po placku. Rozwałkować drugą kulkę i nakryć pierwszy placek. Lekko docisnąć. Znowu posypać wiórkami masła. I tak postępować z kolejnymi plackami. Zostawić na 10 minut.
  • Serbska strucla z makiem 4. Ciasto rozwałkować tak cienko jak to możliwe. Pokroić na paski najlepiej na wymiar foremki. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno położyć pierwszy pasek ciasta. Posmarować masą makową i nakryć kolejnym paskiem. Czynność powtórzyć. Na foremkę położyć 5- 6 pasków ciasta. Ostatni pasek nie smarujemy makiem, tylko nacinamy ostrym nożem np. na krzyżyk. Tak, aby podczas pieczenia z ciasta wyszło powietrze.
  • 5. Jajko rozbełtać widelcem i posmarować strudel po wierzchu. Zostawić na pół godziny. Strudel wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni na złoto przez około godziny. Jeśli zacznie się za bardzo rumienić z wierzchu nakryć papierem do pieczenia.

Porady

Zamiast maku można wziąć ser, dżem lub cynamon z cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować