Keks z pomarańczową nutą w lukrze

5 (8 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To taki klasyczny wypiek , z mnóstwem bakalii i wspaniałych aromatów . Robię nie po raz pierwszy lecz ciągle coś zmieniam , małe szczegóły ale robią różnicę . Polecam nie tylko na stół świąteczny , z talerzy znika w oka mgnieniu :)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    250 g masła
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    + 1 łyżka mąki ziemniaczanej do osypania bakalii
    1 szklanka cukru
    400 g rozdrobnionych bakalii
    skórka otarta z 1/2 pomarańczy
    2-3 krople aromatu pomarańczowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    Lukier :
    sok z 1 pomarańczy
    około 1 szklanka cukru pudru
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 10 cm . x 42 cm .
Wystaw ocenę:

5 (8 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks z pomarańczową nutą w lukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Keks z pomarańczową nutą w lukrze 1. Masło z solą i cukrem miksuję na puch , ciągle miksując dodaję po jednym jajku . Do puszystej masy dodaję obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia , skórkę otartą z pomarańczy , aromat pomarańczowy , mieszam .
  • Keks z pomarańczową nuta w lukrze 2. Do jednolitego ciasta dodaję bakalie osypane mąką ziemniaczaną , mieszam .
  • Keks z pomarańczową nutą w lukrze 3. Ciasto przekładam do formy , piekę około godziny w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę .
  • Keks z pomarańczową nutą w lukrze 4. Składniki lukru ucieram na gęsty lukier , smaruję keks , pozostawiam do zastudzenia .

Porady

Każdy piekarnik piecze trochę inaczej , najlepiej swój piekarnik wyczuć :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować