Pomidory do słoików, we własnym sosie

3.42 (12 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Najprostszy sposób na zamknięcie smaku pomidorów w słoikach na zimę. Idealne na zupę czy sosy.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dojrzałe, mięsiste pomidory
    słoiki duże 1 litrowe
    1 łyżeczka soli na każdy słoik
Wystaw ocenę:

3.42 (12 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy Sos pomidorowy

Pomidory do słoików, we własnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory kroimy na ćwiartki, ciasno układamy w słoiku do 3/4 wysokości, wsypujemy sól.
    Słoiki zakręcamy, ustawiamy w garnku z wodą, od zawrzenia wody gotujemy 40 minut.
    Pomidory puszczą własny sok, nie ma potrzeby nalewania do nich wody.
    Tak przygotowane pomidory przetrwają w piwnicy nawet kilka lat. Świetne do zup i sosów.

Porady

Nie musimy zdejmować skóry z pomidorów przed pasteryzacją. Po odtworzeniu słoika bez problemu zdejmujemy ją z gotowych pomidorów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować