Kurki marynowane we własnym sosie

3.2 (5 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kurki zrobione we własnym sosie są idealne do zrobienia z nich farszu, sosu lub zupy.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • grzyby kurki 1 kg
    sól do smaku
    ziele angielskie 8-10 ziaren
    liść laurowy 4-6 szt.
    woda 2 litry
Wystaw ocenę:

3.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kurki marynowane we własnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurki marynowane we własnym sosie. 1. Grzyby dokładnie myjemy, moczymy w kilku wodach żeby pozbyć się piasku. Wymyte grzyby wkładamy do małego garnczka, zalewamy wodą tak żeby lustro wody przykryło grzyby. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy do smaku i gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy grzybki łyżką cedzakową i wkładamy do wcześniej wyparzonych słoiczków. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, oraz zalewamy wodą w której grzybki się gotowały. Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiczki studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki. Zawartość słoiczków wykorzystujemy w całości, razem w wywarem kurkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować