Ketchup z cukinii i pomidorów z chili

4.49 (187 ocen)

Pomidorowy sos z cukinii smakiem łudząco przypominający ketchup. Lekko ostry i słodki. W kuchni znajdzie mnóstwo zastosowań jako sos do makaronu , mięs , pizzy czy po prostu kanapek.Świetnie zastąpi także dip do maczania przekąsek: warzyw czy chipsów.

Składniki:

  • ( z podanych proporcji wychodzi ok. 15 słoiczków 300-400 ml)
    4 kg cukinii ( użyłam żółtej i zielonej)
    2 kg pomidorów ( użyłam żółtych i czerwonych)
    1,5 kg cebuli
    1 papryczka chili z pestkami
    1/2 szklanki soli
    2 szklanki cukru
    2 łyżki słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka czarnego pieprzu
    1 szklanka octu
    450g koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Ketchup z cukinii i pomidorów z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ketchup z cukinii i pomidorów z chili 1. Cukinie obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach , obraną cebulę pokroić w kostkę.
    Warzywa zasypać solą , wymieszać , odstawić na całą noc.
  • Ketchup z cukinii i pomidorów z chili 2. Pomidory obrać , pokroić w kostkę , chili pokroić drobno.
    Po odczekanym czasie odlać 1/2 powstałego płynu .
    Dodać cukier , pomidory oraz papryczkę chili.
    Gotować ok.30 min na wolnym ogniu do powstania z warzyw gęstej papki.
  • Ketchup z cukinii i pomidorów z chili 3. Wlać ocet ,dodać koncentrat , doprawić pieprzem oraz słodką i ostrą papryką-wymieszać.
    Gotować kolejne 10 min.
  • Ketchup z cukinii i pomidorów z chili 4. Gorący ketchup zmiksować blenderem.
    Napełniać wyparzone słoiki , szczelnie zakręcić , pasteryzować 10 min.
    Odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować