Gęsty, aromatyczny sos z cukinii i papryki zamknięty w słoikach do wykorzystania w zimie. Można go podać z makaronem na szybki obiad lub do mięs z grilla.
Sos warzywny do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię i paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a paprykę na średnich. Cukinię wymieszać z solą, przełożyć na sitko i odstawić na godzinę do odsączenia soku.
2.Obraną i umytą cebulę bardzo drobno posiekać.
W rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
3.Odciśniętą z soku cukinię przełożyć do rondla z cebulą, dodać paprykę. Rondel nakryć pokrywką i całość gotować przez około pół godziny.
Dodać przyprawy, wymieszać i gotować bez przykrycia na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Należy pamiętać o częstym mieszaniu sosu.
4.Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoiczków i zakręcić. Pasteryzować w garnku z wodą około 10 minut.
Komentarze