Sos warzywny do słoików

4.96 (186 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób

Gęsty, aromatyczny sos z cukinii i papryki zamknięty w słoikach do wykorzystania w zimie. Można go podać z makaronem na szybki obiad lub do mięs z grilla.

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • cukinia – 1 kg
    papryka czerwona – 200 g
    cebula – 300 g
    sól kamienna – 1 łyżka
    koncentrat pomidorowy – 400 g
    czosnek – 6 ząbków
    pieprz czarny – 3/4 łyżeczki
    papryka słodka – 3/4 łyżeczki
    bazylia – 3/4 łyżeczki
    curry – 1 łyżeczka
    olej rzepakowy – 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.96 (186 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy Sosy

Sos warzywny do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię i paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, a paprykę na średnich. Cukinię wymieszać z solą, przełożyć na sitko i odstawić na godzinę do odsączenia soku.
  • 2. Obraną i umytą cebulę bardzo drobno posiekać.
    W rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 3. Odciśniętą z soku cukinię przełożyć do rondla z cebulą, dodać paprykę. Rondel nakryć pokrywką i całość gotować przez około pół godziny.
    Dodać przyprawy, wymieszać i gotować bez przykrycia na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Należy pamiętać o częstym mieszaniu sosu.
  • 4. Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoiczków i zakręcić. Pasteryzować w garnku z wodą około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Ketchup Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować