SOS POMIDOROWY DO SŁOIKÓW

4.79 (222 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób

Domowy sos pomidorowy z dojrzałych pomidorów jest najlepszy. Może on być dodatkiem do makaronów, pizzy, zup lub innych potraw, Polecam.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 10 kg dojrzałych pomidorów
    3 cebule
    6 ząbków czosnku
    3 łyżki oleju

    2 liście laurowe
    4 łyżki cukru
    1 łyżka suszonego oregano
    1 łyżka soli

    po 1 liściu świeżej bazylii na każdy słoik
Wystaw ocenę:

4.79 (222 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Sos pomidorowy

Sos pomidorowy do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki lub mniejsze części, przełożyć do dużego garnka najlepiej z podwójnym dnem aby sos się nie przypalił. Gotować na wolnym ogniu do momentu ać pomidory bedą się rozpadać ,
  • 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno pokroić z zrumienić na rozgrzanym tłuszczu, dodać do gotujących się pomidorów.
  • 3. Kiedy pomidory będą już miękkie, odcedzić , Pozostały miąższ zblendować, dodać liście laurowe, sól, oregano, cukier i gotować na wolnym ogniu aż sos zmniejszy objętość o ok. 1/3. Nakładać do przygotowanych wcześniej słoików, na wierz każdego słoika włożyć po 1 listku świeżej bazylii. Słoiki szczelnie zamknąć po czym pasteryzować 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować