Sos pomidorowy do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki lub mniejsze części, przełożyć do dużego garnka najlepiej z podwójnym dnem aby sos się nie przypalił. Gotować na wolnym ogniu do momentu ać pomidory bedą się rozpadać ,
2.Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno pokroić z zrumienić na rozgrzanym tłuszczu, dodać do gotujących się pomidorów.
3.Kiedy pomidory będą już miękkie, odcedzić , Pozostały miąższ zblendować, dodać liście laurowe, sól, oregano, cukier i gotować na wolnym ogniu aż sos zmniejszy objętość o ok. 1/3. Nakładać do przygotowanych wcześniej słoików, na wierz każdego słoika włożyć po 1 listku świeżej bazylii. Słoiki szczelnie zamknąć po czym pasteryzować 10 minut.
Komentarze