Jeden z najprostszych sposobów na karkówkę. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt jest bardzo smaczny. Soczyste miękkie mięso w pachnącym gęstym sosie.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-800 g karkówki w plastrach
-5 cebul
-1 opakowanie keczupu (u mnie ostry)
-sól, pieprz, papryka ostra/słodka/wędzona albo ulubiona przyprawa do mięsa (np. staropolska)
Karkówka z cebulą pieczona w keczupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry karkówki umyć, każdy delikatnie pościskać palcami. Przyprawić i odstawić do lodówki na minimum godzinę (można także zrobić to wieczorem poprzedniego dnia).
Cebule obrać, pokroić w piórka.
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć część cebuli aby zakrywała dno, Polać keczupem. Na wierzch plastry karkówki. Układać dalej warstwowo: cebulę, keczup, karkówkę, do skończenia składników.
Piec przykryteok godziny w piekarniku rozgrzanym do 180st. Odkryć i piec jeszcze około 10 minut.
Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i ulubionymi surówkami.
Komentarze