• Dla 6 osób
  • Łatwy

Jest to bardzo smaczna alternatywa dla naszych ziemniaków, zaczerpnieta z kuchni włoskiej.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Polenta /kaszka kukurydziana/: 1 szklanka
    - woda: 4 szklanki
    - sól do smaku: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polenta Kaszka

Polenta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z grubym dnem zagotować wodę z solą. Wsypać trochę kaszki, zamieszać. Jeśli woda przestała się gotować, zwiększyć płomień i zaczekać, aż zacznie się gotować, wsypać następną porcję kaszki, cały czas mieszając. W ten sam sposób dodawać kolejne, małe porcje kaszki i cały czas mieszać. Przestawić na mały palnik, gotować 30 minut, często mieszając.
  • 2. Formę o wymiarach 15x25 cm wyłożyć folią spożywczą, przełożyć ugotowaną polentę, wyrównać wierzch. Odstawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, nie w lodówce. Gdy przestygnie nakryć również z wierzchu folią. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przełożyć na deskę do krojenia, usunąć folię, kroić na mniejsze kawałki. Podawać grillowaną lub odsmażaną na maśle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza kukurydziana Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować