1.W garnku z grubym dnem zagotować wodę z solą. Wsypać trochę kaszki, zamieszać. Jeśli woda przestała się gotować, zwiększyć płomień i zaczekać, aż zacznie się gotować, wsypać następną porcję kaszki, cały czas mieszając. W ten sam sposób dodawać kolejne, małe porcje kaszki i cały czas mieszać. Przestawić na mały palnik, gotować 30 minut, często mieszając.
2.Formę o wymiarach 15x25 cm wyłożyć folią spożywczą, przełożyć ugotowaną polentę, wyrównać wierzch. Odstawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, nie w lodówce. Gdy przestygnie nakryć również z wierzchu folią. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przełożyć na deskę do krojenia, usunąć folię, kroić na mniejsze kawałki. Podawać grillowaną lub odsmażaną na maśle.
Komentarze