Smażona polenta z parmezanem

4.5 (162 ocen)

  • 30 min

Rewelacyjny zamiennik dla ziemniaków czy też ryżu do obiadu.Kasza kukurydziana zapiekana z aromatycznym parmezanem zachwyci nie tylko Włochów - choc to ich potrawa narodowa.

  • 30 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI :
    * kasza kukurydziana - 150 g
    * bulion warzywny - 500 ml
    * masło - 1 czubata łyżka
    * parmezan - 30 g
    * sól - do smaku
    * pieprz - do smaku
    * chili - do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Polenta

Smażona polenta z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    W garnku gotujemy bulion warzywny.

    Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając.

    Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut , cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.

    Pod koniec gotowania dodajemy masło i starty parmezan.

    Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

    Niewielką blachę / foremkę wykładamy folią aluminiową.

    Przekładamy do niej polentę, wygładzamy wierzch mokrą łyżką i odstawiamy do zastygnięcia na ok.1 godzinę.

    Po tym czasie szklanką wycinamy krążki / lub kroimy w kostkę i smażymy z dwóch stron na odrobinie masła.

    Podajemy gorące!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza kukurydziana Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować