Słodkie i energetyczne śniadanie: polenta z truskawkami! Powstała z inspiracji książką "Moje Dolomity", w piątkowym cyklu "Przy jedzeniu się (nie) czyta!". Szczegóły na końcu przepisu.
Polenta na słodko z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy włoskie posiekaj na grube kawałki. Wysyp je na suchą patelnię, upraż na małym ogniu. Gdy lekko się zezłocą i zaczną pachnieć, przesyp je do małej miseczki lub na talerz - nie mogą zostać na patelni, inaczej się przypalą.
2.Do rondelka wlej mleko, wsyp kaszkę kukurydzianą. Dodaj kardamon i cynamon, zamieszaj i niech się powolutku gotuje na małym ogniu.
3.W tym czasie pokrój truskawki na ćwiartki, garść truskawek odłóż do posypania gotowej polenty po wierzchu, resztę dodaj do gotującej się kaszki. Razem z truskawkami dodaj miód i masło orzechowe. Od tej pory masa zacznie gęstnieć, dlatego musisz ją ciągle mieszać.
4.Na końcu, kiedy kaszka uzyska już prawie-prawie konsystencję, jaka będzie ci odpowiadać - ja lubię gęstą - dosyp żurawinę, i uprażone orzechy. Zamieszaj ostatni raz i przełóż do miski. Udekoruj na wierzchu odłożonymi wcześniej truskawkami, możesz także posypać jednym drobno posiekanym orzeszkiem.
5.Polentę zrobiłam pod wpływem inspiracji książką "Moje Dolomity" Vito Casettiego i Agaty Jakóbczyk. Jej recenzję i więcej przepisów na słodkości inspirowane literaturą znajdziesz na moim blogu kulinarno-literackim bookmeacookie.blogspot.com
Komentarze