POLENTA z PRAWDZIWKAMI i KIEŁBASĄ (POLENTA con FUNGHI PORCINI e SALSICCIA)

  • wyświetlono: 286 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Polenta to bardzo popularne danie na północy Włoch. Przygotowuje się ją podobnie jak makarony z rozmaitymi sosami. To idealne, bardzo sycące danie na jesienne i zimowe dni. Wspaniały obiad lub kolacja dla osób na diecie bezglutenowej. Polecam!

Maria da leccarsi le dita
  • 30min

Składniki

ok. 300 g kaszy kukurydzianej
woda (ilość wg instrukcji na opakowaniu)
200 g grzybów prawdziwków (świeżych lub mrożonych)
200 g świeżej kiełbasy (patrz RADY!) lub mięsa mielonego
5 łyżki startego sera typu Parmezan
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
natka pietruszki
ostra papryczka peperoncino (wg uznania)
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

POLENTA z PRAWDZIWKAMI i KIEŁBASĄ (POLENTA con FUNGHI PORCINI e SALSICCIA)

  • image-2bdu6bd1. Oczyść prawdziwki i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej ok. 2 łyżki masła z 2 ząbkami czosnku (w całości) i ostra papryczkę. Następnie dodaj grzyby i smaż na dużym ogniu (bez przykrycia) przez ok. 10 minut.
  • image-04p0nvr2. Po tym czasie dodaj rozdrobnioną kiełbasę, dopraw solą, pieprzem i duś pod przykryciem do momentu, aż grzyby i kiełbasa będą gotowe. Dodaj troszke natki z pietruszki.
  • image-1jc77kl3. W międzyczasie przygotuj polente. W dużym garnku zagotuj wodę (ok. 1 szklankę więcej niż podane w opisie na przygotowanie). Do wrzątku dodaj 2 łyżeczki soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Ciągle mieszając (najlepiej frustą) do wrzącej wody dodawaj kaszę. Gotuj wg instrukcji na opakowaniu od czasu do czasu mieszając. Ugotowana polenta musi mieć konsystencję gęstego budyniu (w razie potrzeby pod koniec gotowania dodaj gorącą wodę).
  • image-26cndm54. Do ugotowanej polenty dodaj podsmażoną z grzybami kiełbasę (troszkę można odłożyć do dekoracji), starty na drobnej tarce parmezan i dokładnie wymieszaj.
  • 5. Gorącą polentę podawaj w głebokich talerzach posypaną natką pietruszki, odrobiną parmezanu i wg uznania skropiona pikantna oliwa.
    Buon Appetito!

Porady

W przepisie podaję, aby polentę przygotowa wg instrukcji na opakowaniu, ponieważ jest wiele rodzaju kaszy kukurydzianej (drobniejsza lub grubsza, ta ekspresowa, która gotuję się w 5 min i taka, którą należy gotować nawet godzinę). Do przepisu nadają się wszystkie rodzaje, kierujcie się wskazówkami na opakowaniu.

Jak będziecie czyścić grzyby to nie moczcie ich za długo w wodzie, chłoną wodę jak gąbka! Tak naprawdę grzybów nie powinno się wogóle myć woda, tylko wyczyścić mięciutką szczoteczką. Jeśli jednak chcecie je umyć, zróbcie to szybką pod strumieniem bierzącej zimnej wody.
 
Do tego przepisu najlepiej wykorzystać prawdziwków świeżych lub mrożonych. Grzyby suszone się nie nadają.

Nie wiem czy uda Wam się znaleźć kiełbasę taką, która przypomina w smaku tą oryginalną włoską; jest to surowa kiełbasa )drobnomielona) przyprawiona solą i pieprzem i innymi przyprawami w zależności od regionu gdzie ją robią, nie jest wędzona!!!to takie jakby przyprawione mięso mielone, któremu włosi nadają kształt kiebasy, po wyciągnieńciu z 'jelita' można ją z łatwością rozdrobnić palcami). Jeżeli takiej nie znajdziecie to zastąpcie ją waszą ulubioną kiełbasą (lepiej surową niż wędzoną) lub po prostu mięsem mielonym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadkaszasezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamięso mielonekiełbasaprawdziwkigrzybykasza kukurydzianakaszka kukurydzianapolentabez glutenudieta bezglutenowakuchnia woskapolenta z grzybami

Komentarze

Podobne przepisy

Udziec jelenia z polentą

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Udziec jelenia z polentą

Udziec z jelenia to ciekawa kompozycja...

polenta

Dodane przez: Martyna1991

Polenta z ricottą

Polenta to włoski zamiennik polskich...

smażona polenta z kurkami i kurczakiem

Dodane przez: PolskaGotuje

smażona polenta z kurkami i kurczakiem

polenta - kolejna odsłona tu w...

image-28nxj85

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

RAVIOLI z LEŚNYMI GRZYBAMI (RAVIOLI con...

Włoskie pierożki z nadzieniem grzybowym...

Polenta zapiekana z warzywami

Dodane przez: ewaeu

Polenta zapiekana z warzywami

Bardzo dobra wegetariańska potrawa.

polenta

Dodane przez: Agusia2

Polenta z patelni

Proponuję polentę, grysik kukurydziany,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE