Polenta to bardzo popularne danie na północy Włoch. Przygotowuje się ją podobnie jak makarony z rozmaitymi sosami. To idealne, bardzo sycące danie na jesienne i zimowe dni. Wspaniały obiad lub kolacja dla osób na diecie bezglutenowej. Polecam!
0 (0 ocen)
Porady
W przepisie podaję, aby polentę przygotowa wg instrukcji na opakowaniu, ponieważ jest wiele rodzaju kaszy kukurydzianej (drobniejsza lub grubsza, ta ekspresowa, która gotuję się w 5 min i taka, którą należy gotować nawet godzinę). Do przepisu nadają się wszystkie rodzaje, kierujcie się wskazówkami na opakowaniu. Jak będziecie czyścić grzyby to nie moczcie ich za długo w wodzie, chłoną wodę jak gąbka! Tak naprawdę grzybów nie powinno się wogóle myć woda, tylko wyczyścić mięciutką szczoteczką. Jeśli jednak chcecie je umyć, zróbcie to szybką pod strumieniem bierzącej zimnej wody. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać prawdziwków świeżych lub mrożonych. Grzyby suszone się nie nadają. Nie wiem czy uda Wam się znaleźć kiełbasę taką, która przypomina w smaku tą oryginalną włoską; jest to surowa kiełbasa )drobnomielona) przyprawiona solą i pieprzem i innymi przyprawami w zależności od regionu gdzie ją robią, nie jest wędzona!!!to takie jakby przyprawione mięso mielone, któremu włosi nadają kształt kiebasy, po wyciągnieńciu z 'jelita' można ją z łatwością rozdrobnić palcami). Jeżeli takiej nie znajdziecie to zastąpcie ją waszą ulubioną kiełbasą (lepiej surową niż wędzoną) lub po prostu mięsem mielonym.
Komentarze