POLENTA z PRAWDZIWKAMI i KIEŁBASĄ (POLENTA con FUNGHI PORCINI e SALSICCIA)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Polenta to bardzo popularne danie na północy Włoch. Przygotowuje się ją podobnie jak makarony z rozmaitymi sosami. To idealne, bardzo sycące danie na jesienne i zimowe dni. Wspaniały obiad lub kolacja dla osób na diecie bezglutenowej. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 300 g kaszy kukurydzianej
    woda (ilość wg instrukcji na opakowaniu)
    200 g grzybów prawdziwków (świeżych lub mrożonych)
    200 g świeżej kiełbasy (patrz RADY!) lub mięsa mielonego
    5 łyżki startego sera typu Parmezan
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    natka pietruszki
    ostra papryczka peperoncino (wg uznania)
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polenta Kaszka

Polenta z prawdziwkami i kiełbasą (polenta con funghi porcini e salsiccia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2bdu6bd 1. Oczyść prawdziwki i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej ok. 2 łyżki masła z 2 ząbkami czosnku (w całości) i ostra papryczkę. Następnie dodaj grzyby i smaż na dużym ogniu (bez przykrycia) przez ok. 10 minut.
  • image-04p0nvr 2. Po tym czasie dodaj rozdrobnioną kiełbasę, dopraw solą, pieprzem i duś pod przykryciem do momentu, aż grzyby i kiełbasa będą gotowe. Dodaj troszke natki z pietruszki.
  • image-1jc77kl 3. W międzyczasie przygotuj polente. W dużym garnku zagotuj wodę (ok. 1 szklankę więcej niż podane w opisie na przygotowanie). Do wrzątku dodaj 2 łyżeczki soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Ciągle mieszając (najlepiej frustą) do wrzącej wody dodawaj kaszę. Gotuj wg instrukcji na opakowaniu od czasu do czasu mieszając. Ugotowana polenta musi mieć konsystencję gęstego budyniu (w razie potrzeby pod koniec gotowania dodaj gorącą wodę).
  • image-26cndm5 4. Do ugotowanej polenty dodaj podsmażoną z grzybami kiełbasę (troszkę można odłożyć do dekoracji), starty na drobnej tarce parmezan i dokładnie wymieszaj.
  • 5. Gorącą polentę podawaj w głebokich talerzach posypaną natką pietruszki, odrobiną parmezanu i wg uznania skropiona pikantna oliwa.
    Buon Appetito!

Porady

W przepisie podaję, aby polentę przygotowa wg instrukcji na opakowaniu, ponieważ jest wiele rodzaju kaszy kukurydzianej (drobniejsza lub grubsza, ta ekspresowa, która gotuję się w 5 min i taka, którą należy gotować nawet godzinę). Do przepisu nadają się wszystkie rodzaje, kierujcie się wskazówkami na opakowaniu. Jak będziecie czyścić grzyby to nie moczcie ich za długo w wodzie, chłoną wodę jak gąbka! Tak naprawdę grzybów nie powinno się wogóle myć woda, tylko wyczyścić mięciutką szczoteczką. Jeśli jednak chcecie je umyć, zróbcie to szybką pod strumieniem bierzącej zimnej wody.   Do tego przepisu najlepiej wykorzystać prawdziwków świeżych lub mrożonych. Grzyby suszone się nie nadają. Nie wiem czy uda Wam się znaleźć kiełbasę taką, która przypomina w smaku tą oryginalną włoską; jest to surowa kiełbasa )drobnomielona) przyprawiona solą i pieprzem i innymi przyprawami w zależności od regionu gdzie ją robią, nie jest wędzona!!!to takie jakby przyprawione mięso mielone, któremu włosi nadają kształt kiebasy, po wyciągnieńciu z 'jelita' można ją z łatwością rozdrobnić palcami). Jeżeli takiej nie znajdziecie to zastąpcie ją waszą ulubioną kiełbasą (lepiej surową niż wędzoną) lub po prostu mięsem mielonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować