Pieczona polenta ala frytki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku roztop masłoz dodatkiem mleka i bulionu. Doprowadź do wrzenia. Wsyp kaszkę kukurydzianą, zmniejsz ogień. Dodaj oregano i sól do smaku. Mieszaj kaszkę do momentu wchłonięcia całego płynu. Zdejmij z ognia i wlej do wysmarowanej masłem dużej formy keksówki. Odstaw do zastygnięcia, na około 1 godzinę.
2.Pokrój kaszkę na paski grubości około 1 cm i delikatnie wyjmij z formy. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasek posmaruj oliwą i posyp ulubioną mieszanką ziół. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz porcjami, około 30 minut, przewracając paski na drugą stronę w połowie pieczenia. Gotowe frytki powinny być odrobinę zarumienione, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku.
Komentarze