Pieczona polenta ala frytki

4.47 (193 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przekąska inspirowana frytkami ziemniaczanymi, jednak zdrowsza i lżejsza. Pyszna w towarzystwie sosu czosnkowego lub ketchupu.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kaszka kukurydziana: 300 gramów
    - bulion warzywny lub drobiowy: 500 mililitrów
    - mleko: 200 mililitrów
    - masło: 2 łyżki
    - oregano suszone: 2 łyżki
    - przyprawa do ziemniaków lub inna ulubiona mieszanka ziół: 1 opakowanie
    - oliwa lub dobry olej: 0.25 szklanki
Wystaw ocenę:

4.47 (193 ocen)

Zobacz również:

Frytki Przystawki Polenta Kaszka

Pieczona polenta ala frytki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polenta w foremce keksowej 1. W garnku roztop masłoz dodatkiem mleka i bulionu. Doprowadź do wrzenia. Wsyp kaszkę kukurydzianą, zmniejsz ogień. Dodaj oregano i sól do smaku. Mieszaj kaszkę do momentu wchłonięcia całego płynu. Zdejmij z ognia i wlej do wysmarowanej masłem dużej formy keksówki. Odstaw do zastygnięcia, na około 1 godzinę.
  • Polenta ala frytki 2. Pokrój kaszkę na paski grubości około 1 cm i delikatnie wyjmij z formy. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasek posmaruj oliwą i posyp ulubioną mieszanką ziół. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz porcjami, około 30 minut, przewracając paski na drugą stronę w połowie pieczenia. Gotowe frytki powinny być odrobinę zarumienione, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza kukurydziana Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować