Polędwiczka w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Delikatne mięso w klasycznej ziołowej marynacie, pieczone w rękawie i delikatny w smaku sos śmietanowo-grzybowy. To moja propozycja na świąteczny lub niedzielny obiad. Wprost rozpływa się w ustach.Przepis jest prosty i myślę że zachęci do zrobienia. Polecam!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
    1 opakowanie marynaty klasycznej użyłam Prymat
    5 łyżek oleju

    Sos grzybowy:
    30 dag mrożonych borowików, czerwonych kozaków , maślaków
    1 duża cebula
    2 łyżki masła
    200 ml słodkiej śmietanki 18%
    Sól morska do smaku
    Pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, wkładam do podłużnego woreczka do pieczenia ryb, wsypuję mieszankę marynaty klasycznej, wlewam oliwę, woreczek zakręcam i potrząsam z każdej strony mięso, tak aby marynata równomiernie rozeszła się po mięsie.
    Wkładam na całą noc do lodówki. Następnego dnia, mięso z woreczkiem układam w naczyniu żaroodpornym piekę około 40 minut w temp 180*c.
  • 2. Sos:
    W rondelku rozgrzewam masło, dodaję mrożone grzyby-bez wcześniejszego rozmrażania, wrzucam posiekaną cebulkę, przykrywam i duszę do miękkości – w razie odparowania soku podlewam niewielką ilością wody, doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, gdy grzyby są już miękkie, wlewam słodką śmietankę, gotuję do momentu zgęstnienia sosu-od czasu do czasu należy przemieszać.
    Ciepłą polędwiczkę kroję na grubsze plastry, podaję z sosem grzybowym. Doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami.

    Smacznego!;
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Mięso Polędwica wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować