Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowo-śmietanowym

4.45 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne jesienne danie :-)

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok 450g
    1 średnia cebula
    1 łyżka masła
    2 łyżki oleju rzepakowego
    450g świeżych obgotowanych(lub mrożonych) grzybów(u mnie borowiki i podgrzybki)
    2oog śmietany kwaśnej 18%
    1 garść posiekanej natki pietruszki
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.45 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos grzybowy

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą i osuszoną polędwiczkę kroimy w plastry ( grubość ok. 1,5cm)
    Rozbijamy każdy plaster dłonią. Solimy i oprószamy pieprzem z obu stron.
    Na mocno rozgrzanym oleju przesmażamy polędwiczki z obu stron (tak po 2 min. z każdej strony) odkładamy.
    W rondlu topimy masło i przesmażamy cebulę pokrojona w kostkę wraz z grzybami. Zalewamy przegotowaną wodą( wody dajemy tylko tyle aby przykryła grzyby),dodajemy wcześniej podsmażone mięso i natkę pietruszki.
    Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy jakieś 15 minut na małym ogniu. Całość zabielamy śmietaną (rozmąconą z niewielką iloscią wody oraz soli-żeby śmietana się nie zważyła) i gotowe.
    Podajemy np. z ulubioną sałatką/surówką i ziemniakami.
    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować