polędwiczki z królika w sosie z podgrzybków

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Mięso z królika jest delikatne, kruche i bardzo chude. To jedno ze zdrowszych mięs, rzadko podawane w naszej kuchni i wielu osobom kojarzące się tylko z zupkami dla niemowląt. Ja królika podaję dość często, w różnych formach.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 polędwiczki z królika
    1/2 cebuli
    5-6 podgrzybków
    1 łyżka masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    sól
    pieprz
    2 ząbki czosnku
    słodka i ostra papryka
    szczypiorek
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Polędwiczki z królika w sosie z podgrzybków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, natrzeć solą wymieszaną z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem. Odstawić na godzinę. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Wrzucić mięso i szybko zrumienić z obu stron. Podlać szklanką wody i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu około godziny. Grzyby oczyścić i pokroić w większe kawałki. Podsmażyć na maśle, doprawić a na końcu dodać śmietanę i wymieszać. Zdjąć z ognia. Polędwiczki pokroić w grube plastry i podawać z sosem na ciepło, posypane szczypiorkiem

Porady

Polędwiczki dobrze przyprawione i usmażone są eleganckim daniem, zwłaszcza podane z sosem ze świeżych podgrzybków. Dodatkowo podałam je z buraczkami i ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Królik Podgrzybki Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.29 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Polędwiczki z indyka w sosie własnym

4.29 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Polędwiczki z indyka w sosie własnym

smak i uczucie Szybki i smaczny obiad. 45 min

To może cię zainteresować