Karkówka duszona w sosie grzybowym

4.37 (177 ocen)

  • 1 min
  • Średni

920 Mięciutki, soczysty karczek duszony w grzybowym sosie. A do niego ziemniaki i ulubiona surówka. Jednym słowem pycha obiad.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • 5 plastrów karkówki
    400 g grzybów leśnych
    2 cebule
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka śmietany
    2 szklanki bulionu
    Oliwa
    Sól, pieprz
    liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu
    Koperek suszony
    Tymianek suszony
    Mąka pszenna
Wystaw ocenę:

4.37 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos grzybowy

Karkówka duszona w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule posiekać, grzyby pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać grzyby, dusić razem ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, koperkiem oraz tymiankiem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z bulionem, wlać do grzybów. Mieszając podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Wówczas dodać śmietanę, wymieszać, zagotować.
    Karkówkę umyć, osuszyć i delikatnie rozbić, a następnie dobrze natrzeć z każdej strony solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Mięso oprószyć mąką z dwóch stron i podsmażyć z każdej strony. Po czym mięso przełożyć do sosu. Następnie przykryć pokrywką i dusić. Od czasu do czasu przemieszać. Gdy mięso będzie miękkie, zdjąć z ognia. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, przemieszać. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Wieprzowina Karkówka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować