Polędwiczka w sosie grzybowym

4.5 (198 ocen)

Przepyszne i delikatne mięso w aromatycznym sosie z leśnych grzybów to doskonała propozycja na rodzinny obiad.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok 800g
    1 cebula
    ząbek czosnku
    300g prawdziwków (mrożonych)
    sól
    pieprz
    płaska łyżeczka tymianku
    łyżka mąki pszennej
    świeża natka pietruszki do posypania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Polędwiczka w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 1,5cm plastry. Każdy lekko rozbić dłonią i oprószyć solą i pieprzem. W większym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć na nim plastry mięsa na rumiany kolor. Mięso przełożyć na talerz a na tłuszczu ze smażenia zeszklić cebulkę, dodać posiekany ząbek czosnku.
  • 2. Do cebuli dodać grzyby, smażyć kilka minut aż się rozmrożą. Dodać polędwiczkę i podlać gorącą wodą tak aby zakrywała mięso. Doprawić do smaku i dusić pod przykryciem ok 30-40 min. Mąkę rozprowadzić w 1/2 szkl zimnej wody,zagęścić sos. Podawać posypane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso Polędwica wieprzowa Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.51 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

Polędwiczki w sosie grzybowym

To może cię zainteresować