Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem

  • wyświetlono: 107 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Na śniadanie, kolację, do pracy, do szkoły czy na piknik polecam pyszne domowe bułki. Upiekłam je takie podłużne z dużą ilością maku, takie właśnie lubimy. Z wierzchu niezwykle chrupiące, a w środku puchate i mięciutkie. Idealne. Upieczcie, a nie pożałujecie. Osobiście uwielbiam domowe pieczywo, uwielbiam wyrabiać drożdżowe ciasto, uwielbiam zapach gdy się piecze i uwielbiam je jeść.

bgg (Kopiowanie)
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:
4 łyżki sypkiego maku
1 jajko
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce aż rozczyn ,,ruszy'', będzie taki napuszony i podwoi swoją objętość.
  • 2. Ciasto: Do mąki wlewamy oliwę, dodajemy sól i rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto kilka minut na stolnicy posypanej mąką pszenną, ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
  • 3. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy podłużne bułki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
  • 4. Do pieczenia: Tak wykonane bułki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłym miejscu żeby się ,, napuszyły''.
  • 5. Pieczenie: Bułki pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Czas może być dłuższy lub krótszy w zależności od piekarnika.
  • 6. Studzenie i podanie: Upieczone bułki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Gotowe podajemy, a ja smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowemakśniadaniekolacjabułeczkibułkipieczywona śniadaniepiknikDOMOWE PIECZYWOz makiemz piekarnikana kolacjedrożdżowe bułkibułki z makiem

Komentarze

Podobne przepisy

Pszenne bułeczki śniadaniowe z makiem

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Pszenne bułeczki śniadaniowe z makiem

Te bułeczki przygotowujemy wieczorem...

Bułeczki pszenne z makiem

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Bułeczki pszenne z makiem

Uwielbiam, kiedy w kuchni unosi...

Bułeczki pszenne z makiem

Dodane przez: teresa-kr

Bułeczki pszenne z makiem

Bułeczki wg przepisu od mojej mamy

bułeczki z nutellą

Dodane przez: agarybak76

Bułeczki drożdżowe z nutellą

Miękkie, puszyste i maślane bułeczki...

paluchy drożdżowe

Dodane przez: celkapatelka

Paluchy drożdżowe z makiem

W dzieciństwie mama często takie...

Rogaliki drożdżowe z makiem

Dodane przez: viola88

Rogaliki drożdżowe z makiem

Rogaliki drożdżowe to pyszne miękkie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE