Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem

2.67 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Na śniadanie, kolację, do pracy, do szkoły czy na piknik polecam pyszne domowe bułki. Upiekłam je takie podłużne z dużą ilością maku, takie właśnie lubimy. Z wierzchu niezwykle chrupiące, a w środku puchate i mięciutkie. Idealne. Upieczcie, a nie pożałujecie. Osobiście uwielbiam domowe pieczywo, uwielbiam wyrabiać drożdżowe ciasto, uwielbiam zapach gdy się piecze i uwielbiam je jeść.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 łyżki mąki tortowej

    Ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki oliwy z oliwek

    Dodatkowo:
    4 łyżki sypkiego maku
    1 jajko
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce aż rozczyn ,,ruszy'', będzie taki napuszony i podwoi swoją objętość.
  • 2. Ciasto: Do mąki wlewamy oliwę, dodajemy sól i rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto kilka minut na stolnicy posypanej mąką pszenną, ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
  • 3. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy podłużne bułki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
  • 4. Do pieczenia: Tak wykonane bułki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłym miejscu żeby się ,, napuszyły''.
  • 5. Pieczenie: Bułki pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Czas może być dłuższy lub krótszy w zależności od piekarnika.
  • 6. Studzenie i podanie: Upieczone bułki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Gotowe podajemy, a ja smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek. Najlepiej studzić na metalowej kratce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować