Bułeczki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Łatwe i pyszne bułeczki. Świetne na śniadanko ze świeżym masełkiem i dżemem.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0.5 kg mąki
    25 g drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    375 ml mleka
    50 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki drożdżowe 1. W misce mieszam mąkę razem z solą. Robię dołek i wkruszam drożdże, posypuję cukrem. 125 ml mleka lekko podgrzewam i zalewam drożdże. Przykrywam ścierką i odstawiam na 15 min żeby drożdże zaczęły pracować.
  • Bułeczki drożdżowe 2. Lekko podgrzewam resztę mleka, wlewam do mąki i wyrabiam ciasto. Gdy składniki się połączą dodaje miękkie masło i wtałaczam do ciasta. Wyrabiam ok 10 min aż ciasto stanie się elastyczne. Przykrywam wilgotną ścierką na ok 45 min aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Bułeczki drożdżowe 3. Gdy ciasto wyrośnie należy go jeszcze wyrobić jakieś 2 min. Formujemy bułeczki dowolnego kształtu. Układamy bułki na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem. Przykrywamy wilgotna ścierką na ok 10 min.
  • Bułeczki drożdżowe 4. W tym czasie gdy bułeczki nam jeszcze rosną. Nagrzewamy piekarnik wraz z zaroodpornym naczyniem wypełnionym wodą do 180 st.
  • Bułeczki drożdżowe 5. Pieczemy ok 20 min. Gotowe. Smacznego!

Porady

U nas uwielbiamy je prosto z piekarnika jeszcze jak są ciepłe. Jeśli nie lubimy gorących bułek należy je studzić przykrywajac lekko wilgotną ścierką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować