Bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszam mąkę razem z solą. Robię dołek i wkruszam drożdże, posypuję cukrem. 125 ml mleka lekko podgrzewam i zalewam drożdże. Przykrywam ścierką i odstawiam na 15 min żeby drożdże zaczęły pracować.
2.Lekko podgrzewam resztę mleka, wlewam do mąki i wyrabiam ciasto. Gdy składniki się połączą dodaje miękkie masło i wtałaczam do ciasta. Wyrabiam ok 10 min aż ciasto stanie się elastyczne. Przykrywam wilgotną ścierką na ok 45 min aż ciasto podwoi swoją objętość.
3.Gdy ciasto wyrośnie należy go jeszcze wyrobić jakieś 2 min. Formujemy bułeczki dowolnego kształtu. Układamy bułki na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem. Przykrywamy wilgotna ścierką na ok 10 min.
4.W tym czasie gdy bułeczki nam jeszcze rosną. Nagrzewamy piekarnik wraz z zaroodpornym naczyniem wypełnionym wodą do 180 st.
5.Pieczemy ok 20 min. Gotowe. Smacznego!
Porady
U nas uwielbiamy je prosto z piekarnika jeszcze jak są ciepłe. Jeśli nie lubimy gorących bułek należy je studzić przykrywajac lekko wilgotną ścierką.
Komentarze