Bułeczki drożdżowe z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mega puszyste, aromatyczne i najważniejsze, że domowe, które rozkładają na łopatki pieczywo z piekarni czy sklepiku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 600 gram mąki pszennej
    50 g świeżych drożdży
    150 g cukru
    100 g masła
    4 żółtka
    1 jajko
    300 ml mleka
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    1 łyżka maku do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułeczki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki drożdżowe z makiem 1. Ciepłe mleko mieszam z 3 łyżkami cukru i drożdżami, zasypuje wierzch 3 łyżkami mąki i odstawiam by zaczyn zaczął pracować. Żółtka mieszam ucieram z pozostałym cukrem , dodaję do zaczynu, następnie wlewam rozpuszczone masło i dodaję porcjami mąkę ,aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto wyrabiam do momentu, aż będzie gładkie i lśniące, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 60 min, do podwojenia objętości.
    Gotowe wykładam na blat podsypany odrobiną mąki, odgazowuję uderzając lekko dłonią i robię wałek. Kroję na średniej wielkości plastry i z każdego formuję kulkę. Układam w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam by ładnie wyrosło na około 40 min.
  • Bułeczki drożdżowe z makiem 2. Jajko rozbijam, ucieram delikatnie za pomocą widelca, smaruję wierzch bułek, a następnie posypuję makiem. Piekarnik nagrzewam do 200 °C i wstawiam bułki na 20-30 min, aż będą rumiane.
    Upieczone wyjmuję i odstawiam by wystygły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować