Podgrzybki marynowane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

W lasach wysyp podgrzybków. Proponuję te malutkie zamknąć w słoiczku, w marynacie. Będą jak znalazł na wszelkie imprezy i przyjęcia.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -75 dag malutkich, twardych podgrzybków
    -300 ml octu 10%
    -5 szklanek wody
    -2 płaskie łyżeczki gorczycy
    -1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
    -1 łyżeczka cukru
    -1/2 łyżeczki soli
    -2 cebule
    -4 liście laurowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Podgrzybki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowanie marynaty 1. Wodę i ocet wlewamy do garnka. Dodajemy gorczycę, liście laurowe, cukier, sól i pieprz ziarnisty. Zagotowujemy.
  • Gotowanie podgrzybków i cebuli 2. Oczyszczone i umyte podgrzybki wrzucamy do garnka (większe można przekroić na pół). Dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Gotujemy przez 5 minut we wrzątku. Odcedzamy.
  • Podgrzybki w zalewie 3. Grzyby przekładamy wraz z cebulką do słoiczków. Zalewamy zalewą do lekko ponad 3/4 słoika. Zakręcamy, odwracamy słoik i trzymamy do góry dnem do chwili wystudzenia. Smacznego!

Porady

W ten sposób można zamarynować również inne grzyby: kurki, borowiki, czy opieńki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgrzybki Ocet

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować