Grzybki w occie marynowane

  • wyświetlono: 77001 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Nazbieraliśmy sporo grzybów i oczywiście zrobiliśmy marynowane. Są pyszne a słoiczek może być doskonałym prezentem.

ewaeu
  • 6 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

Grzyby - prawdziwki, maślaki, podgrzybki, koźlaki ( dowolna ilość)

Zalewa :
1 litr wody
1 szklanka octu
2 łyżki cukru
1 łyżka soli ( płaska )
4 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego

Sposób przygotowania przepisu:

Grzybki w occie marynowane

  • 1. Z podanych składników ugotować zalewę.
    Grzyby oczyścić, posegregować. Do marynowania wybrać najładniejsze.
    Pościnać nóżki i te przeznaczyć do suszenia. Przy mniejszych kapeluszach pozostawiać centymetrowy ogonek. Dokładnie umyć grzyby i wrzucać na gotująca się osoloną wodę. Gotować ok 15 min. Następnie wylać na sito i przelać gorącą wodą. Nakładać do czystych, wyparzonych słoiczków. Zalewać gorącą zalewą. Zakręcać szczelnie słoiczki i ustawiać dnem do góry. Pozostawić do wystudzenia.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakigrzybyPrzetworygrzyby marynowanegrzyby w occiegrzybki marynowane w occieprzetwory_z_ fiskarsGrzyby do sałatki

Komentarze

Podobne przepisy

Dynia marynowana w occie winnym

Dodane przez: Serdenka

Dynia marynowana w occie winnym

Smaczny syrop i rewelacyjny smak...

grzybki

Dodane przez: zandero99

Grzybki marynowane

Może to nie pora na marynowanie...

wiktoria dzwonek

Dodane przez: viki2903

GRZYBKI MARYNOWANE

grzyby marynowane

image-1657yd9

Dodane przez: wiesiołek

Grzybki marynowane

Grzybki w occie to raj dla smakoszy...

prawdziwki marynowane

Dodane przez: capri

grzybki marynowane

Jako, że grzybobranie dzisiejsze...

grzybki

Dodane przez: goshia

Marynowane grzybki

Odrobina lata zamknięta w słoiku

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE