Grzybki w occie marynowane

4.51 (182 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nazbieraliśmy sporo grzybów i oczywiście zrobiliśmy marynowane. Są pyszne a słoiczek może być doskonałym prezentem.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Grzyby - prawdziwki, maślaki, podgrzybki, koźlaki ( dowolna ilość)

    Zalewa :
    1 litr wody
    1 szklanka octu
    2 łyżki cukru
    1 łyżka soli ( płaska )
    4 listki laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Grzyby marynowane

Grzybki w occie marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników ugotować zalewę.
    Grzyby oczyścić, posegregować. Do marynowania wybrać najładniejsze.
    Pościnać nóżki i te przeznaczyć do suszenia. Przy mniejszych kapeluszach pozostawiać centymetrowy ogonek. Dokładnie umyć grzyby i wrzucać na gotująca się osoloną wodę. Gotować ok 15 min. Następnie wylać na sito i przelać gorącą wodą. Nakładać do czystych, wyparzonych słoiczków. Zalewać gorącą zalewą. Zakręcać szczelnie słoiczki i ustawiać dnem do góry. Pozostawić do wystudzenia.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować