Marynowane podgrzybki

4.95 (177 ocen)

Bardzo smaczne marynowane grzybki do różnego rodzaju potraw i jako dodatek do zimnego bufetu.

Składniki:

  • Dowolną ilość małych podgrzybków
    Składniki zalewy: można ilość zwiększać,uzależnione od ilości grzybów.

    1 l. wody
    3/4 szk. octu spirytusowego 10%
    1i1/2 łyżki soli
    1 łyżeczka cukru
    4 małe cebulki
    4 liście laurowe
    8 ziarenek ziela angielskiego
    3 ziarenka pieprzu czarnego

Wystaw ocenę:

4.95 (177 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane podgrzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowane podgrzybki 1. Grzyby oczyścić,umyć,odciąć korzonki i krótko odgotować w osolonej wodzie.Przelać przez sito,przepłukać przegotowaną wodą / do czasu aż będzie spływała czysta woda/. Włożyć do większego słoika lub szklanego naczynia zalać przegotowaną wodą z octem w proporcji 3/4 wody i 1/4 octu.Pozostawić w zalewie 24 godz.Zalewę zlać,grzyby przepłukać zimną przegotowaną wodą.
  • Marynowane podgrzybki 2. Wszystkie składniki zalewy zagotować,dodać oczyszczoną i przekrojoną na połowę cebulkę
  • Marynowane podgrzybki 3. Wsypać do zalewy podgrzybki i gotować na wolnym ogniu 5 min.
  • Marynowane podgrzybki 4. Gorącymi grzybkami razem z zalewą napełnić suche słoiki typu twist,zakręcić,odwrócić i ułożyć na ściereczce,przykryć np. małym kocykiem i pozostawić do przestudzenia.
  • Marynowane podgrzybki 5. Tak przygotowane podgrzybki można przechowywać bez dodatkowego pasteryzowania słoików.

Porady

Nie dawać grzybów dużych i z korzeniami.wyjątkiem są borowiki, jeśli są twarde to można średnie pokroić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować