Marynowane podgrzybki

  • wyświetlono: 1266 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

Bardzo smaczne marynowane grzybki do różnego rodzaju potraw i jako dodatek do zimnego bufetu.

Koronowianka

Składniki

Dowolną ilość małych podgrzybków
Składniki zalewy: można ilość zwiększać,uzależnione od ilości grzybów.

1 l. wody
3/4 szk. octu spirytusowego 10%
1i1/2 łyżki soli
1 łyżeczka cukru
4 małe cebulki
4 liście laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu czarnego

Sposób przygotowania przepisu:

Marynowane podgrzybki

  • Marynowane podgrzybki1. Grzyby oczyścić,umyć,odciąć korzonki i krótko odgotować w osolonej wodzie.Przelać przez sito,przepłukać przegotowaną wodą / do czasu aż będzie spływała czysta woda/. Włożyć do większego słoika lub szklanego naczynia zalać przegotowaną wodą z octem w proporcji 3/4 wody i 1/4 octu.Pozostawić w zalewie 24 godz.Zalewę zlać,grzyby przepłukać zimną przegotowaną wodą.
  • Marynowane podgrzybki2. Wszystkie składniki zalewy zagotować,dodać oczyszczoną i przekrojoną na połowę cebulkę
  • Marynowane podgrzybki3. Wsypać do zalewy podgrzybki i gotować na wolnym ogniu 5 min.
  • Marynowane podgrzybki4. Gorącymi grzybkami razem z zalewą napełnić suche słoiki typu twist,zakręcić,odwrócić i ułożyć na ściereczce,przykryć np. małym kocykiem i pozostawić do przestudzenia.
  • Marynowane podgrzybki5. Tak przygotowane podgrzybki można przechowywać bez dodatkowego pasteryzowania słoików.

Porady

Nie dawać grzybów dużych i z korzeniami.wyjątkiem są borowiki, jeśli są twarde to można średnie pokroić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

sezonowe przysmaki
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-2beolac

Dodane przez: Magster

KONFITURA ŻURAWINOWA

Pojawily sie juz owoce żurawiny...

Brzoskwinie z miętą

Dodane przez: Luna Bocer

Dżem brzoskwinka z miętą

Pachnący dżem z miętą. Podawany...

Cukier różany

Dodane przez: Konto nieaktywne

Cukier puder o smaku różanym

Aromatyczny cukier z płatków róż...