Podgrzybki marynowane

  • wyświetlono: 311 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam marynowane grzyby, sa idelnym dodatkiem do kanapek i jako przekąska na imprezę.

olinek_82

Składniki

Podgrzybki lub inne grzyby: prawdziwki, koźlarze lub maslaki
liście laurowe
ziele angielskie
ziarenka czarnego pieprzu
gorczyca
cebula

Zalewa:
1l wody
1 szklanka octu
2 łyżki cukru
1 płaskia łyżka soli

Sposób przygotowania przepisu:

Podgrzybki marynowane

  • 1. Składniki na zalewę umieścić w garnku, zagotować i odstawić
  • 2. Grzyby oczyścić i podzielić na mniejsze. Umyte grzyby wrzucić do gotującej się i osolonej wody. Gotować około 15 min na wolnym ogniu. Wylać na sito i przelać wodą.
  • 3. Do wyparzonych słoików dodać kilka plastrów cebuli, pół łyżeczki ziaren gorczycy, 3-4 ziarenka pieprzu, 1-2 ziela angielskie i liść laurowy. Nakładać grzyby. Przygotowane słoiki zalać zalewą i szczelnie zakręcić. Pasteryzować 10 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczylapodgrzybkiocetgrzyby marynowan

Komentarze

Podobne przepisy

Jajka marynowane

Dodane przez: JustKuchcik

Jajka marynowane

Jajka w zalewie octowej na dwa...

jajka marynowane w kurkumie

Dodane przez: anta19

Jajka marynowane w kurkumie

Jajka marynowane w buraczkach raczej...

marynowana tilapia

Dodane przez: ssylwia

Marynowana tilapia

Ryba jako jedno z dań głównych...

Rolka z boczku z podgrzybkami

Dodane przez: ewaeu

Rolka z boczku z jajecznicą z podgrzybkami

Pyszny boczek pachnący grzybami.

Jajka marynowane

Dodane przez: alaaa

Jajka marynowane

Od kilku lat obiecywałam sobie,...

Łosoś marynowany surowy

Dodane przez: mysza75

Łosoś marynowany surowy

Łosoś w tej wersji jak dla mnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE