Podgrzybki w marynacie słodko-pikantnej

4.5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sezon grzybowy w tym roku bardzo pozytywnie mnie zaskoczył- mogę eksperymentować z własnoręcznie zebranymi grzybkami i marynatami do woli :)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -75 dag obranych, małych i twardych podgrzybków
    -1 szklanka octu
    -1 szklanka wody
    -4 liście laurowe
    -po 1/2 łyżeczki ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
    -4 łyżeczki cukru
    -1 czubata łyżka papryki słodkiej mielonej
    -1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
    -1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Grzyby marynowane

Podgrzybki w marynacie słodko-pikantnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Podgrzybki obgotowujemy przed 5 minut we wrzątku. Odcedzamy i wkładamy do słoiczków (do 3/4 objętości)
  • 2 2. Wodę, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, cukier, sól, papryki umieszczamy w garnku. Zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 3 3. Wlewamy do słoików z grzybkami. Słoiki zakręcamy dokładnie, odwracamy do góry dnem i trzymamy tak, aż ostygną. Grzybki są gotowe do spożycia po trzech dniach. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować