REKLAMA
Uwielbiam serwować dania w taki sposób. Warstwowy tatar pięknie prezentuje się wyśmienicie na Wigilijnym stole , a smakuje bardzo dobrze.Tą potrawę miałam okazję zaprezentować na sesji w moim domu w świątecznym wydaniu Przyślij Przepis 12/2014
Lubicie kurki? Ja bardzo lubię kurki w śmietanie, czy jako dodatek do jajecznicy. Kurki marynowane w zalewie miodowej skradły moje serce i jak sama nie zbieram grzybów leśnych, tak w tym roku postanowiłam zmienić zwyczaje i wybrać się na zbiory pod czujnym okiem teściowej i teścia. Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Przetwory grzybowe to dla mnie totalna nowość. Zbiory były udane, grzybiarzy też nie brakowało w lesie, a teraz czas na przepis. Kurki są bardzo smaczne, ale i mają wiele cennych składników odżywczych. Korzystnie wpływają na zdrowie, więc warto zrobić parę słoiczków na zimę.
Jasnokremowe, małe i jędrne pieczarki, zanurzone w delikatnej, octowej marynacie ze świeżymi warzywami i mieszanką aromatycznych przypraw - jesteście chętni? Tak, ja wiem, że słoik gotowych pieczarek można kupić w każdym sklepie, ale co domowe to domowe! Zawsze, kiedy trafię na małe, młodziutkie pieczarki, kupuję kilka kilogramów i zamykam w słoiki. Marynowane pieczarki są wyśmienitą przekąską i składnikiem wielu, kolorowych sałatek. Ich charakterystyczny, słodko - kwaśny akcent wzbogaca także smak wielu dań. Niewątpliwą zaletą jest fakt, że marynować można je o każdej porze roku, gdyż dostępne są cały rok. To jak chętni na słoiczek?
Wymyśliłam tę sałatkę na imieninową uroczystość. Smaczna, kolorowa, tania sałatka- na okazję albo kolację rodzinną. Szybka w wykonaniu.
Podgrzybki w zwykłej marynacie z octu spirytusowego, ale pasteryzowane w piekarniku. W taki sam sposób można przygotować również inne grzyby leśne.
Warto zbierać. Jajecznica, a`la schabowy, suszona czy marynowana, zawsze smaczna
Szukając przepisu na zalewy do grzybów znalazłem przepis na zalewę słodko-kwaśną. Spróbowałem jej, ale coś mi brakowało więc zmodyfikowałem tą z internetu
Bardzo smaczne grzybki, idealne jako dodatek do wielu potraw. Do gotowania grzybków dodaję 50 gram octu żeby grzyby nie były śliskie, oraz żeby nie wygotował się pigment koloru grzybków. Do marynowania używamy twarde i zdrowe grzybki. Grzybki są naprawdę rewelacyjne.
W tym roku opieńki pojawiły się na mojej działce i to w dużej ilości, uwielbiam te grzyby, są bardzo smaczne szczególnie marynowane, ja robię je w lekkiej słodkiej zalewie octowej.
Takie własnoręcznie marynowane grzybki są najlepsze, pasują do wszystkiego. Z papryczką chili wychodzą lekko pikantne, czasami gdy mam zachciankę na ostre wyjmuję grzybka na kanapkę i zajadamy z wielkim smakiem. Polecam.
Ostatnio skomentowane
Bigos z cukinii