Podgrzybki marynowane pasteryzowane w piekarniku

4.48 (185 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Podgrzybki w zwykłej marynacie z octu spirytusowego, ale pasteryzowane w piekarniku. W taki sam sposób można przygotować również inne grzyby leśne.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1,2 kg oczyszczonych podgrzybków (same kapelusze)
    sól
    zalewa:
    1 szklanka octu 10%
    3 szklanki wody
    1/2 szklanki cukru
    5 płaskich łyżeczek soli
    1 płaska łyżeczka ziela angielskiego
    1 plaska łyżeczka pieprzu ziarnistego
    6 listków laurowych
    ok. 1/3 strączka suszonej papryczki ostrej bez nasion
Wystaw ocenę:

4.48 (185 ocen)

Podgrzybki marynowane pasteryzowane w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone grzyby płuczemy, osączamy, wrzucamy na osolony wrzątek, zagotowujemy, gotujemy 1-2 minuty, odcedzamy i płuczemy, aby usunąć powstałą pianę. Zagotowujemy czystą wodę z solą, wkładamy grzyby i gotujemy 15-20 minut. Odcedzamy.
  • 2. W czasie kiedy grzyby się gotują przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki zagotowujemy, gotujemy 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia.
  • 3. Grzyby umieszczamy w słoikach (najlepiej o pojemności od 200 do 350 ml), napełniając je do 2/3 wysokości. Z marynaty wyjmujemy ostrą papryczkę. Zalewamy grzyby, dodając do każdego słoika kawałek liścia laurowego i po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu.
  • 4. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 120 stopni z termoobiegiem i włączamy piekarnik. Od momentu, kiedy piekarnik nagrzeje się do zadanej temperatury odmierzamy 20-25 minut i wyłączamy go. Słoiki pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

Porady

Do marynowanie najlepiej nadają się młode grzyby o małych lub średniej wielkości kapeluszach. Te najmniejsze pozostawiamy w całości (odcinamy tylko trzonki), większe kapelusze przekrawamy na połówki lub na ćwiartki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować