Grzybki marynowane w miodzie z marchewką i cebulką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

W takiej marynacie świetnie smakują każde grzyby - kurki, podgrzybki, borowiki, pieczarki. Serdecznie polecam.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 kg obranych i oczyszczonych grzybów
    -2 małe marchewki
    -2 małe cebule
    -1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
    -1 łyżeczka ziela angielskiego
    -1 łyżeczka soli
    -3 łyżki miodu płynnego
    -6 liści laurowych
    -2 szklanki wody
    -1 szklanka octu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grzyby marynowane

Grzybki marynowane w miodzie z marchewką i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby obgotowujemy przez 3 minuty we wrzątku, odcedzamy. Wkładamy do słoików do 3/4 ich objętości. W garnku zagotowujemy wodę wymieszaną z octem, zielem, pierzem, miodem, liśćmi laurowymi, solą, pokrojoną w kostkę cebulką i pokrojoną w plasterki marchewką. Gotujemy zalewę przez pięć minut, następnie wrzącą zalewą zalewamy grzybki. Szybko zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem. Trzymamy tak do całkowitego wystudzenia. Grzybki są gotowe do spożycia po 3 dniach. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Ocet Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować