Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

5 (1 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gdy nie mam czasu a potrzebuje zjeść coś ciepłego i na szybko robię te o to placki z sosem pieczarkowym na śmietanie, są bardzo proste w przygotowaniu szybkie i danie bardzo syte a sos rozpływa się w ustach. Idealne danie na bezmięsny obiad.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    3 łyżki mąki pszennej
    1/2 cebuli
    2 jajka
    pieprz
    sól

    Dodatkowo:
    olej do smażenia

    Sos pieczarkowy na śmietanie:
    350 g pieczarek
    1/2 kostki grzybowej
    3 łyżki masła prawdziwego
    kubek śmietany 18%
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojone w plasterki pieczarki, dodać kostkę grzybową i podsmażać do jakiś czas mieszając. Gdy pieczarki są już miękkie dodać kubeczek śmietany i smażyć aż śmietana zmieni kolor na kremowy.
  • 2. Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce wraz z cebulą, do masy ziemniaczanej dodać jajka oraz mąkę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron placuszki na złoty kolor.
  • 3. Placki podawać z sosem i ulubioną surówką lub pomidorkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować