Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

4.45 (161 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane to doskonała propozycja na postny piątkowy obiad. Taki obiad jesienią, gdy trwa sezon na wykopki i na grzyby będzie jak znalazł.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sos grzybowy:
    0,5 kg świeżych grzybów leśnych podgrzybków
    1 duża cebula
    50g masła
    sól i pieprz
    1 kostka bulionowa - grzybowa
    0,5l śmietany 30%
    1 łyżka mąki

    Placki ziemniaczane:
    0,5 kg ziemniaków
    1 jajko
    1 łyżka mąki pszennej
    1 mała cebula
    olej do smażenia

    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.45 (161 ocen)

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzyby 1. Świeże grzyby oczyszczamy z nieczystości leśnych. Zalecam przepłukać je zimną wodą i osuszyć.
    Grzyby kroimy na plasterki lub na cząstki.
    Obraną cebulę kroję w kosteczkę, podsmażam do zeszklenia na maśle. Dodaję pokrojone grzyby i duszę do odparowania wody, którą puszczą grzyby. Podlewam grzyby 1 szklanką gorącego bulionu grzybowego i dusze około 10 minut.
  • sos 2. Na koniec dodaję śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki. Mieszam,aż zgęstnieje ,gotuję około 2-3 minut. Po wyłączeniu doprawiam jeszcze do smaku sola i pieprzem.
  • ziemniaki 3. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce z małymi oczkami. Zostawiam na 10 inut w misce i po tym czasie odciskam ziemniaki z soku. Do startych ziemniaków dodaję jajko, obraną i posiekaną cebulę, 1 łyżkę mąki pszennej, sól i pieprz.
    Wszystko razem mieszam.
  • placki ziemniaczane 4. Na patelni rozgrzewam olej, wykładam małe partie masy ziemniaczanej ,lekko rozprowadzam łyżką,aby nie były za grube. Smażę na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu odsączam placki na ręczniku papierowym.
    Usmażone placki polewamy sosem grzybowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Ziemniaki Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować