Placki ziemniaczane z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże grzyby oczyszczamy z nieczystości leśnych. Zalecam przepłukać je zimną wodą i osuszyć.
Grzyby kroimy na plasterki lub na cząstki.
Obraną cebulę kroję w kosteczkę, podsmażam do zeszklenia na maśle. Dodaję pokrojone grzyby i duszę do odparowania wody, którą puszczą grzyby. Podlewam grzyby 1 szklanką gorącego bulionu grzybowego i dusze około 10 minut.
2.Na koniec dodaję śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki. Mieszam,aż zgęstnieje ,gotuję około 2-3 minut. Po wyłączeniu doprawiam jeszcze do smaku sola i pieprzem.
3.Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce z małymi oczkami. Zostawiam na 10 inut w misce i po tym czasie odciskam ziemniaki z soku. Do startych ziemniaków dodaję jajko, obraną i posiekaną cebulę, 1 łyżkę mąki pszennej, sól i pieprz.
Wszystko razem mieszam.
4.Na patelni rozgrzewam olej, wykładam małe partie masy ziemniaczanej ,lekko rozprowadzam łyżką,aby nie były za grube. Smażę na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu odsączam placki na ręczniku papierowym.
Usmażone placki polewamy sosem grzybowym.
Komentarze