Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

2.67 (6 ocen)

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to prosty i smaczny przepis na obiad, lunch lub kolacje.

  • 45 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki masła
    ½ -1 łyżki mąki
    Śmietana 30%
    Posiekany koperek
    Sól i pierz
Wystaw ocenę:

2.67 (6 ocen)

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos pieczarkowy:

    1. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.

    2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.

    3. Na patelnie dodajemy masło podsmażamy na nim cebulę.

    4. Dodajemy pieczarki i dusimy, podlewamy wodą w razie potrzeby.

    5. Pod koniec duszenia dodajemy mąkę rozprowadzoną z niewielką ilością wody oraz śmietanę.

    6. Doprawiamy solą i pieprzem i chwilę mieszamy razem do zagestnienia się sosu.

    7. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.

    8. Placki polewamy sosem pieczarkowym





    Placki ziemniaczane:

    1. Kilogram ziemniaków obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku.

    2. Obraną cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach.

    3. Starte ziemniaki i cebulę przekładamy do miski, dodajemy 2jajka, 3 łyżki mąki oraz doprawiamy solą i pieprzem.

    4. Składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na kilka minut.

    5. Placki smażymy na złoty kolor na głębokim oleju. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować