Placki ziemniaczane- gdyby nie ich kaloryczność i czasochłonność to chyba jadłabym je codziennie! Tym razem podane z cudownym, serowym sosem pieczarkowym-najlepszym jaki do tej pory jadłam:)
Składniki:
Placki:
1 kg ziemniaków
jajko
5 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz
olej
Sos:
300 g pieczarek
200 ml śmietanki 30%
2 ząbki czosnku
80 g parmezanu
oliwa z oliwek
natka pietruszki lub koperek
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Dodajemy mąkę, jajko, solimy i pieprzymy do smaku.
Placki smażymy na średnim ogniu, aż zbrązowieją.
2.Przygotowujemy sos: pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w talarki. Ząbki czosnku drobniutko siekamy.
Czosnek wrzucamy na patelnię z podgrzaną oliwą i smażymy na średnim ogniu około minutę. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy na większym ogniu około 5 minut.
3.Dodajemy śmietankę i gotujemy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy starty na tarce z drobnymi oczkami parmezan.
Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i…. gotowe:)
Komentarze