Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

4.94 (180 ocen)

Placki ziemniaczane- gdyby nie ich kaloryczność i czasochłonność to chyba jadłabym je codziennie! Tym razem podane z cudownym, serowym sosem pieczarkowym-najlepszym jaki do tej pory jadłam:)

Składniki:

  • Placki:
    1 kg ziemniaków
    jajko
    5 łyżek mąki pszennej
    sól, pieprz
    olej
    Sos:
    300 g pieczarek
    200 ml śmietanki 30%
    2 ząbki czosnku
    80 g parmezanu
    oliwa z oliwek
    natka pietruszki lub koperek
Wystaw ocenę:

4.94 (180 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane Sosy

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Dodajemy mąkę, jajko, solimy i pieprzymy do smaku.
    Placki smażymy na średnim ogniu, aż zbrązowieją.
  • 2. Przygotowujemy sos: pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w talarki. Ząbki czosnku drobniutko siekamy.
    Czosnek wrzucamy na patelnię z podgrzaną oliwą i smażymy na średnim ogniu około minutę. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy na większym ogniu około 5 minut.
  • 3. Dodajemy śmietankę i gotujemy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy starty na tarce z drobnymi oczkami parmezan.
    Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i…. gotowe:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować