Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis w stylu zero waste. Surowe ziemniaki uzupełniłam o te ugotowane, które zostały z poprzedniego obiadu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Placki:
    5 dużych ziemniaków
    150 g ugotowanych ziemniaków
    2 małe jajka
    pół cebuli
    2 łyżki mąki
    sól
    pieprz

    Sos:
    250 g pieczarek
    pół cebuli
    330 ml śmietany kremówki w temperaturze pokojowej
    sól
    pieprz
    garść natki pietruszki

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe ziemniaki i cebulę ścieramy na małych oczkach tarki. Dodajemy ugotowane kartofle, jajka i mąkę. Całość dokładnie mieszamy i obficie doprawiamy solą i pieprzem.
    Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.
  • 2. Drugą połowę cebuli drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju w rondelku. Dodajemy pokrojone w ćwiartki lub plasterki pieczarki. Chwilę dusimy i zalewamy śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec natką pietruszki. Placki podajemy na ciepło z sosem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować