Placki z kaszy gryczanej i sera

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gdy zostanie nam trochę kaszy gryczanej z obiadu, to możemy zrobić z niej pyszne placki z twarogiem i serem żółtym. Placki doskonale nadają się np. na kolację lub drugie śniadanie.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) szklanka (300 ml) ugotowanej kaszy gryczanej
    2) 2 jajka
    3) 100 g twarogu półtłustego
    4) 130 g sera żółtego
    5) 5 łyżek mleka
    6) 3 łyżki mąki pszennej
    7) sól, pieprz
    8) olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Placki Ser

Placki z kaszy gryczanej i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgniatamy widelcem, a ser żółty ścieramy na tarce.
  • 2. Kaszę gryczaną przekładamy do miski i dodajemy do niej jajka, rozgnieciony twaróg, starty ser żółty, 5 łyżek mleka i 3 łyżki mąki pszennej oraz odrobinę pieprzu i w razie potrzeby szczyptę soli i wszystko mieszamy.
  • 3. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem układamy łyżką porcje masy (1 łyżka-1 placek) formując placki i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

Porady

Placki możemy podawać np. z keczupem lub sosem tzatziki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Ser żółty Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować