Placki z kaszy gryczanej

0 (0 ocen)

  • 30 min

Placki z kaszy gryczanej przypominają mi w smaku troszkę mielone.Są bardzo chrupiące i bardzo sycące, ale koniecznie muszą być podane z jakimś sosem, czy gulaszem, bo biorąc pod uwagę fakt, iż kasza jest z natury sucha, to i te placki bez sosu, dużo tracą na smaku :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 woreczki kaszy gryczanej
    - 200dag sera żółtego
    - 1 cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 jajka
    - 3-4 łyżki bułki tartej ( w zależności od tego jak masa będzie się kleiła )
    - sól, pieprz
    - łyżka ziół prowansalskich
    - garść natki pietruszki ( opcjonalnie )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * Kaszę gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu. Studzimy.
  • 2. * Ser ścieramy, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na złoty kolor.
  • 3. * Wszystkie składniki łączymy ze sobą kiedy kasza jest już przestudzona. Mieszamy dokładnie ( najlepiej dłonią ).
    Jeżeli masa będzie zbyt sypka, możemy ją redukować dodając ewentualnie jeszcze jajko, czy bułkę tartą ( można też dodać łyżkę mąki ziemniaczanej ).

Porady

Moja gotowa już masa, nie była bardzo zwarta, dlatego smażyłam malutkie kotleciki ( wielkości małej, dziecięcej dłoni :D ) i kiedy już się podsmażyły, były super chrupiące i zwarte :) Żaden się nie rozwalał, każdy był idealny :) Ale jeżeli Wasza konsystencja nie będzie odpowiednia to dodajcie 1 jajko, lub mąkę :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować