Placki z kaszy gryczanej niepalonej

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

To podstawowy przepis na placki z kaszy gryczanej niepalonej. Można je urozmaicić dodając do ciasta cebulę lub suszone pomidory. Świetny dodatek do gulaszów.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej,
    • 2 szklanki wody,
    • DODATKOWO:
    • 100ml wody,
    • 1 łyżka oliwy,
    • 1 łyżeczka oregano,
    • 1 łyżeczka siemienia lnianego,
    • ½ łyżeczki soli,
    • 1/3 łyżeczki pieprzu,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z kaszy gryczanej niepalonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną niepaloną wsypujemy do miski. Zalewamy ją 2 szklankami wody. Kaszę odstawiamy na noc do namoczenia.
    Po tym czasie kaszę wylewamy na sitko i płuczemy ją pod bieżącą wodą aż przestani się pienić. Kaszę pozostawiamy na 5 minut, aby obciekła. Następnie przekładamy ją do blendera kielichowego. Dodajemy pozostałe składniki tzn. 100ml świeżej wody, oliwę, oregano, siemię, sól i pieprz. Miksujemy wszystko razem blenderem. Powinniśmy uzyskać gęste i puszyste „ciasto”.
    Placki smażymy na lekki rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować