To podstawowy przepis na placki z kaszy gryczanej niepalonej. Można je urozmaicić dodając do ciasta cebulę lub suszone pomidory. Świetny dodatek do gulaszów.
Placki z kaszy gryczanej niepalonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną niepaloną wsypujemy do miski. Zalewamy ją 2 szklankami wody. Kaszę odstawiamy na noc do namoczenia.
Po tym czasie kaszę wylewamy na sitko i płuczemy ją pod bieżącą wodą aż przestani się pienić. Kaszę pozostawiamy na 5 minut, aby obciekła. Następnie przekładamy ją do blendera kielichowego. Dodajemy pozostałe składniki tzn. 100ml świeżej wody, oliwę, oregano, siemię, sól i pieprz. Miksujemy wszystko razem blenderem. Powinniśmy uzyskać gęste i puszyste „ciasto”.
Placki smażymy na lekki rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu.
Komentarze