Placki z cukinii i żółtego sera

4.18 (221 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapewniam, że placki znikną ekspresowo na ciepło, jak i po ostygnięciu, z sosem lub bez.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 21 sztuk)
    600-650g cukinii (1 średnia)
    2 jajka
    5 łyżek mąki pszennej (płaskich)
    200g żółtego sera (*)
    1 cebula (średnia)
    2-3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    masło/olej do smażenia (użyłam masła ghee)
Wystaw ocenę:

4.18 (221 ocen)

Zobacz również:

Placki Ser

Placki z cukinii i żółtego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię (umytą, młodą ze skórką) zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ser tak samo, a cebulę i czosnek drobno posiekać.
    ( Z cukinii dodatkowo zlać sok.)
    Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i doprawić do smaku.
    Placki smażyć na średnim ogniu z obu stron - na rumiano.
    (Jeśli w międzyczasie w misce nadal będzie wytwarzał się sok z cukinii - na patelnię należy wykładać gęste porcje ciasta.)
    Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Porady

Najlepiej użyć sera mniej topliwego, aby placki lepiej się smażyły, ponieważ inaczej podczas przewracania mogą się rozpadać. Mimo wszystko z goudą też daję radę. Wystarczy, aby placki mocniej przysmażać i przewracać szeroką łopatką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować