Placki z cukinii i żółtego sera
- wyświetlono: 21582 |
- dodany do książki kucharskiej: 0 |
- polecenia: 0
Zapewniam, że placki znikną ekspresowo na ciepło, jak i po ostygnięciu, z sosem lub bez.
Di gotuje
5 porcje
20min PT20M
Łatwy
Składniki
(około 21 sztuk)600-650g cukinii (1 średnia)
2 jajka
5 łyżek mąki pszennej (płaskich)
200g żółtego sera (*)
1 cebula (średnia)
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Dodatkowo:
masło/olej do smażenia (użyłam masła ghee)
Sposób przygotowania przepisu:
Placki z cukinii i żółtego sera
- 1.
Cukinię (umytą, młodą ze skórką) zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ser tak samo, a cebulę i czosnek drobno posiekać.
( Z cukinii dodatkowo zlać sok.)
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i doprawić do smaku.
Placki smażyć na średnim ogniu z obu stron - na rumiano.
(Jeśli w międzyczasie w misce nadal będzie wytwarzał się sok z cukinii - na patelnię należy wykładać gęste porcje ciasta.)
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Porady
Najlepiej użyć sera mniej topliwego, aby placki lepiej się smażyły, ponieważ inaczej podczas przewracania mogą się rozpadać. Mimo wszystko z goudą też daję radę. Wystarczy, aby placki mocniej przysmażać i przewracać szeroką łopatką.
Podobne przepisy
Dodane przez: Di bloguje
Paprykowe placuszki z kaszy manny i żółtego...
Naprawdę są rewelacyjne i lekko...
Dodane przez: BonAppetitMalgorzata
Placki z cukinii i koperkiem
przepis na smaczne placki z sezonowych...
Komentarze