placuszki a la pizza

4.4 (178 ocen)

  • 20 min

Szybkie, pyszne, ekonomiczne, możemy do nich wykorzystać zalegające różności w lodówce :) Pyszne są również na zimno, porcja na około 9 - 10 sztuk.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 jaja
    6 łyżek mąki pszennej ( z lekką górką)
    4 - 5 łyżek mleka, maślanki lub rzadkiego jogurtu naturalnego
    0,5 łyżeczki przyprawy do pizzy
    150 - 200 gramów kiełbasy lub szynki
    1 mały strąk czerwonej papryki
    4 łyżki kukurydzy
    300 gramów pieczarek
    1 średnia cebula
    sól (niewiele lub wcale)
    ostra lub słodka papryka
    100 gramów żółtego sera do posypania
    ulubiony sos do polania
Wystaw ocenę:

4.4 (178 ocen)

Zobacz również:

Placki Pizza Szynki Ser

Placuszki a la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na oleju, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć dodajemy cebulę i smażymy całość do zeszklenia tej ostatniej, schładzamy.
    Paprykę i szynkę kroimy w kosteczkę.
    Kukurydzę odsączamy z zalewy.

    Jaja miksujemy dokładnie z mąką, dodajemy mleko lub jogurt, mieszamy dokładnie, przyprawiamy, wsypujemy pieczarki z cebulą, paprykę, szynkę i kukurydzę, mieszamy łyżką by ciasto równomiernie oblepiło wszystkie składniki.
    Nabieramy niewielkie porcje masy i smażymy je na oleju na złoto. Kiedy placuszki usmażą się z jednej strony, odwracamy je na drugą i posypujemy z góry wiórkami sera, smażymy pod przykryciem do jego rozpuszczenia.
    Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podajemy z ulubionym sosem, np z ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować