Placuszki a la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na oleju, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć dodajemy cebulę i smażymy całość do zeszklenia tej ostatniej, schładzamy.
Paprykę i szynkę kroimy w kosteczkę.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Jaja miksujemy dokładnie z mąką, dodajemy mleko lub jogurt, mieszamy dokładnie, przyprawiamy, wsypujemy pieczarki z cebulą, paprykę, szynkę i kukurydzę, mieszamy łyżką by ciasto równomiernie oblepiło wszystkie składniki.
Nabieramy niewielkie porcje masy i smażymy je na oleju na złoto. Kiedy placuszki usmażą się z jednej strony, odwracamy je na drugą i posypujemy z góry wiórkami sera, smażymy pod przykryciem do jego rozpuszczenia.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podajemy z ulubionym sosem, np z ketchupem.
Komentarze