Placki na śmietance kokosowej z bananem i gorzką czekoladą (bez laktozy, bez cukru)

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Musiałam wykorzystać mleko kokosowe, które miałam otwarte, a że w niskiej temperaturze mleko kokosowe gęstnieje i robi się z niego fajna śmietanka, to moje placki postanowiłam zrobić na tej właśnie śmietance :)
Nie czuć smaku kokosa w tych plackach, ale są one bardzo delikatne i puszyste z wyraźnym posmakiem banana i gorzkiej czekolady.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -130g śmietanki kokosowej (należy włożyć mleko kokosowe do lodówki na około 8 godzin)
    – 1 jajko
    – 70g mąki (u mnie 35g mąki ryżowej i 35g mąki orkiszowej)
    – 1 banan (u mnie 90g po obraniu)
    – 2 kostki gorzkiej czekolady
    – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Śniadanie

Placki na śmietance kokosowej z bananem i gorzką czekoladą (bez laktozy, bez cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banana i czekoladę pokroić w kostkę. Jajko rozbełtać ze śmietanką rózgą kuchenną, dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać rózgą. Następnie dodać banana i czekoladę- wymieszać. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni z obu stron na rumiano. Masę wykładać łyżką (po około 2 pełne łyżki na sztukę), smażyć pod pokrywką z dziurką na średnim ogniu. Kiedy wierzch delikatnie się zetnie i pojawią się pęcherzyki powietrza odwrócić na drugą stronę i smażyć już bez pokrywki. Podawać z ulubionym syropem, miodem, lub jogurtem naturalnym. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (168 ocen)

bezy bez cukru

To może cię zainteresować